„Studio North“ nuotr.

Žiemos sodas – centrinė namų ašis

Žiemos sodas – centrinė namų ašis

Šaltos ir snieguotos Kanados žiemos panašios į lietuviškas. Tad ir ten, kaip pas mus, stengiamasi kuo ilgiau išlaikyti vasarą: namuose ją pratęsia visžaliai kambariniai augalai, o kad į patalpas patektų kuo daugiau dienos šviesos, statomi dideli langai. Visa tai „Studio North“ archtektai sujungė į viena – rekonstruoto namo Kalgaryje širdimi tapo žiemos sodas.

  • Projektas: vienaaukščio gyvenamojo namo rekonstrukcija
  • Projektavimas: architektų studija „Studio North“
  • Plotas: 640 m²
  • Vieta: Kalgaris (Kanada)
  • Darbai baigti: 2015 m.

Šis projektas įgyvendintas Kalgario centre esančiame Albert Parko kvartale, kuriame gausu vienaaukščių pastatų.

Architektai išradingai pasitelkė kelias strategijas, padedančias sutaupyti ploto. Namą teko pritaikyti prie užsakovo greito gyvenimo ritmo, taip pat sudaryti galimybę jame apsistoti draugams, giminaičiams. Rūsys, garažas ir pagrindinė gyvenamoji erdvė perdaryti taip, kad būtų sukurti trys vienas nuo kito atskirti nedidukai butai, tarpusavyje sujungti žiemos sodu ir kiemeliu kitoje namo pusėje.

Prie pietinės pastato sienos studijos „Studio North“ architektai prijungė visiems metų laikams pritaikytą stiklinį priestatą, kuriame namo gyventojai ir svečiai galėtų leisti laiką vienu metu būdami ir po stogu, ir po atviru dangumi. Šis žiemos sodas bendras visiems trims butams.

Įžambiai suskirstyti langų rėmai primena medžių šakų sudaromą ornamentą ir ant grindų meta žaismingą šešėlį. Terasinės grindys su jose įmontuotais augalų konteineriais, krėslai suteikia galimybę atsipalaiduoti ir prasiblaškyti stebint gamtą skirtingais sezonais.

Bendradarbiaujant su vietos gamtinės žembdirbystės kultivuotojais, žiemos sodas įrengtas taip, kad vešėtų be jokios ypatingos priežiūros, jo gyvavimui beveik neturėtų įtakos šeimininko darbo grafikas. Permatoma polikarbonatinė stogo ir sienų danga sudaro galimybę maksimaliai išnaudoti pietų pusės teikiamus privalumus: pro ją į žiemos sodą sklinda išsklaidyta šviesa, kuri labai patinka augalams ir sukuria jaukią bendravimo erdvę žmonėms.

Žiemos sodas kartu yra ir šilumos, šviesos laidininkas į tolimesnes pastato patalpas. Stiklinis stogas ir sienos praleidžia į vidų kur kas daugiau dienos šviesos nei paprastas langas. Žiemą ši pietinėje pusėje esanti patalpa yra labiau apsaugota nuo žvarbių vėjų, jos vidaus orą kiek įšildo saulė, tad su žiemos sodu besiribojančios kitos patalpos lėčiau atvėsta, praranda mažiau šilumos. Šalia įėjimo į žiemos sodą, sekant japoniška „Shou Sugi Ban“ technika, sumontuotas židinys, apdailintas degintu kedru, sušildo šią erdvę net šalčiausią dieną.

„Studio North“ nuotr.

„Shou Sugi Ban“ – dekoratyviai apanglėjusi mediena

„Studio North“ nuotr.

Jau kelis šimtmečius Japonijoje medienos apsaugai nuo aplinkos poveikio naudojama technika „Shou Sugi Ban“. Verčiant pažodžiui, tai reiškia „apanglėjusi kedro lenta“. Metodo esmė – apdegintas medienos paviršius. Dalis apanglėjusios medienos pašalinama kietu šepečiu. Gautą paviršių meistrai dažniausiai apdoroja natūraliu, visiškai netoksišku tungų (tungamedžių sėklų) aliejumi, kurio sudėtyje nėra jokių tirpiklių. Tungų aliejus puikiai įsigeria į bet kokią medieną, nesudarydamas plėvelės. Šiuo aliejumi padengta mediena tampa itin atspari drėgmės poveikiui ir šią savybę išlaiko ilgą laiką. Įvaldę šią techniką meistrai teigia, kad atnaujinti medieną gali prireikti tik po kokio šimto metų.

„Shou Sugi Ban“ technikos šaknys siekia XVIII a., kai Japonijos kaimiečiai gaisrų prevencijos tikslais masiškai degindavo japoninių kriptomerijų, populiariai vadinamų kedrais (jap. sugi), sąžalynus. Pastebėję, kad apanglėjusi mediena įgyja kone idealų atsparumą grybeliui ir kitiems kenkėjams, tampa labai išraiškinga, japonai pradėjo ją naudoti fasadų apdailai.

Šiandien apdeginimas jau tapo plačiai paplitusiu būdu apdoroti fasadinę medieną. Šis metodas suteikia galimybę patamsinti natūralų auksaspalvį medienos toną iki sidabriškai juosvo, išryškinti medienos tekstūrą ir reljefą. Šiek tiek pakaitinus medieną, nudega jos plaušeliai ir atplaišėlės, o pati mediena įgyja auksinį atspalvį. Pakaitinus ilgiau – medžiaga apanglėja ir įgyja sidabriškai juosvą spalvą. O apdeginant netolygiai, galima išgauti medienos mirgėjimo efektą. „Shou Sugi Ban“ technika paruoštos lentos naudojamos ne tik išorės apdailai, bet ir interjerams dekoruoti, baldams gaminti.

Galerija

„Studio North“

„Studio North“ – Kalgario (Kanada) projektavimo ir statybos įmonė, įkurta architektų Matthew Kennedy ir Marko Ericksono. Pastaruosius dešimt metų bendradarbiauja daugelyje projektų – nuo baldų ir meninių instaliacijų kūrimo iki slidinėjimo namelių projektavimo.

Dirbdami ir kaip projektuotojai, ir kaip rangovai, „Studio North“ specialistai išlaiko glaudų bendradarbiavimą su užsakovu ir su objekto aplinkoje gyvenančia bendruomene, įkūnydami žmonių svajones apie gražią ir patogią gyvenamąją vietą.

„Studio North“ nuotr.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų