Tas pats, bet visiškai kitoks

Tas pats, bet visiškai kitoks

Per nepilnus tris mėnesius visiškai atnaujintas butas viename Vilniaus mikrorajonų nustebina taip, kad suabejoju tuo, ką matau. Sukirba mintis grįžti į laiptinę ir pasitikrinti, ar čia tikrai tas pats namas – paprastas standartinis daugiabutis, kokių daugybė? Nes butą, kuriame gyvena penkių asmenų šeimyna, kur kas lengviau įsivaizduoti moderniame naujos statybos daugiabutyje.

Pradėtas statyti dar aname tūkstantmetyje pagal vieną iš sovietinių daugiabučių statybos projektų, namas buvo užbaigtas tik prieš penkiolika metų, taigi jis „naujas, bet senas“.

Pastatas

Monolitinis, apmūrytas ir net šiek tiek apšiltintas – poros centimetrų storio (mineralinės ar stiklo) vatos sluoksniu – namas iš tiesų labai šiltas. Buto šeimininkai Vaidotas ir Rūta pasakoja, kad net blogiausiu laiku – kai rudenį atšąla, o šildymas mieste dar nebūna įjungtas, arba pavasarį, kai jis išjungiamas – bute būna taip šilta, kad ne tik nereikia megztinio, bet netgi galima vaikščioti vilkint drabužius trumpomis rankovėmis, vaikai drąsiai gali žaisti ant grindų.

Deja, garso izoliacija daugiabutyje yra labai bloga. Todėl kartu su greta gyvenančiais kaimynais savininkai sutarė bendras sienas iš abiejų pusių papildomai izoliuoti mineraline vata. Nors kambariai šiek tiek sumažėjo abiejuose butuose, garso izoliacija akivaizdžiai pagerėjo.

Kaip radosi idėja

Buto planas prieš remontą.

Buto planas prieš remontą.

Buto planas po remonto.

Buto planas po remonto.

Šešerius metus atidėliotam remontui atėjo laikas tuomet, kai tapo aišku, kad vaikai jau išaugo iš piešimo ant sienų amžiaus. Tuomet prasidėjo intensyvūs svarstymai, kas, kur ir kaip turės būti įrengta atnaujintuose namuose.

Daugiausia galvos skausmo kėlė virtuvė. Iki tol tarp dviejų darbastalių buvo durys, o pati virtuvės zona buvo savotiškoje nišoje. Be to, dar buvo išmūrytas baras, ant kurio užsilipti labai rūpėdavo mažiesiems. Du kambarius buvo nuspręsta atiduoti vaikams: vieną – paaugliui sūnui, antrą – dviem sesutėms. Tačiau tuomet reikėjo sugalvoti, kur įrengti tėvų miegamąjį. Ilgus svarstymus išsprendė netikėtai pusiau juokais šeimininkės pasakyta mintis, kad virtuvę reikia iškelti į priešingą patalpos pusę. Ir vos tik nuskambėjusi, ši mintis tapo pagrindiniu bendros erdvės perplanavimo raktu.

Iškėlus virtuvę, atsilaisvinusi niša kuo puikiausiai tiko miegamojo lovai – tereikėjo užmūryti durų angą ir nugriauti barą. Prie langų atsirado vietos minkštiesiems baldams, o virtuvės zonoje – dideliam valgomojo stalui, kuris dabar yra pagrindinė šeimos ir svečių susibūrimo vieta.

Veiksmų planas

O pirmiausia reikėjo parengti veiksmų planą, kuris rėmėsi dviem kriterijais: viskas turi būti paprasta bei praktiška ir tilpti į suplanuotą biudžetą.

Prieš įsigydami baldus, Vaidas ir Rūta kruopščiai matavo patalpas ir „stumdė“ juos iš vietos į vietą. Kad būtų lengviau įsivaizduoti, kiek erdvės užims vienas ar kitas baldas, jo vietą ant grindų žymėdavo lipnia juostele. Nors buto plotas nemažas, vis tiek norėjosi išsaugoti kuo daugiau laisvos erdvės.

Kad parduotuvėse nereikėtų blaškytis, šeimininkai iš anksto sudarydavo pirkinių sąrašą ir numatydavo, kiek pinigų kiekvienam gali skirti. Tai gerokai palengvino pasirinkimą ir sutrumpino vaikščiojimą po parduotuves: jei rastas daiktas patraukdavo dėmesį, tikdavo numatytai vietai ir neviršydavo numatytos sumos, buto šeimininkai jį iškart ir įsigydavo. Kadangi norėjo darbus atlikti kuo greičiau, vengė užsakomųjų pirkinių, kurių neretai tenka laukti dienas ar net savaites.

Toks apsipirkimo būdas pasiteisino – numatytas bendras remonto biudžetas buvo viršytas labai nežymiai. Kur tik įmanoma, Vaidotas ir Rūta rinkosi lietuviškus gaminius bei medžiagas, nors įrengti visiškai lietuviško buto ir nepavyko.

Dar vienas labai svarbus aspektas – pirkiniai turėjo tilpti į liftą. Juk butas devintame aukšte!

Iškurtuvės

Kad netektų gyventi remonto sąlygomis, trims mėnesiams, kurių metu vyko darbai, šeimyna išsikraustė iš namų. Išgriovę barą ir paskelbę, kad atiduoda beveik visus baldus ir net buitinę techniką, jie greitai atlaisvino visus kambarius.

Prieš perduodami meistrams raktus, surengė… iškurtuves, kurias piešiniais ant sienų įamžino fantazijos nestokojantys vaikai ir ne mažiau išradingi suaugusieji.

Didieji darbai

Per rekomendacijas surasti meistrai turėjo ką veikti. Be įprastų apdailos darbų – glaistymo, dažymo, grindų dangos klojimo ir plytelių   klijavimo, buvo ir kur kas ilgiau trunkančių, daugiau jėgų reikalaujančių darbų.

Pirmiausia, teko nuskusti sienas ir kruopščiai nuplauti kalkių pagrindo dažais baltintas lubas ir sienas, mat prie jų nekimba nei tinkas, nei glaistas, tad visas darbas būtų veltui.

Antra, reikėjo išgremžti kanalus vamzdynams ir elektros laidams, mat, pakeitus virtuvės vietą, ankstesnis komunikacijų išdėstymas nebetiko. Meistrai iš naujo paklojo elektros instaliaciją ir nutiesė vandentiekio bei nuotekų vamzdžius. Drauge buvo pakeisti ir visi kištukiniai lizdai, jungikliai.

Trečia, užmūrytos durys į virtuvę, o lubos ir sienos – išlygintos. Tiesa, pastarasis darbas truko ilgiau, nei planuota, nes sienos buvo labai nelygios.

 

 

 

Vonios pertvarka

Iki remonto bute buvo vonios kambarys ir tualetas. Tačiau penkiems žmonėms tai nėra patogus variantas, todėl tualete papildomai sumontuota nedidelė praustuvė. O štai buvęs vonios kambarys pertvarkytas iš pagrindų: išmontuota vonia ir visi kiti santechnikos prietaisai, vietoj jų įrengtas dušas, plati praustuvė ir klozetas.

Šeimininkai nenorėjo dušo kabinos, jie nusprendė įsirengti dušą, kuriame vandenį surinktų grindyse paslėptas trapas. Tiesa, dėl trapo aukščio teko pakelti grindis visoje patalpoje – dabar įeinant į vonios kambarį yra laiptelis. Daugiau kliūčių šioje patalpoje nėra, todėl nereikia bijoti užkliūti slystelėjus. Dušo zoną nuo likusios patalpos skiria varstoma stiklinė pertvara – ji sulaiko vandenį prausiantis, tačiau yra beveik nematoma, todėl vonia atrodo labai vientisa.

Gana nedidelei patalpai šeimininkai pasirinko lygias pilkas plyteles, primenančias architektūrinį betoną. Tos pačios spalvos sienos ir grindys sukuria vientisumo įspūdį, o patalpa atrodo erdvesnė. Vizualiai ją dar išplečia du vienas priešais kitą esantys veidrodžiai.

Šiluma ir šviesa

Buto langai orientuoti į pietų pusę, tad jame netrūksta šilumos ir šviesos. Seni mediniai langai buvo geros būklės, tad Vaidotas ir Rūta nusprendė jų nekeisti, o tiesiog perdažyti. Tiesa, gyvendami priešpaskutiniame aukšte, dėl saugumo išėmė iš rėmų beveik visas rankenas. Norėdami išvėdinti kambarius, jie tiesiog praveria orlaides.

Tiesa, pietinė pusė turi ir šiokių tokių trūkumų – vasarą būna net per karšta. Kad apsigintų nuo perteklinės kaitros, šeimininkai nusprendė į langų vidų įdėti paprastas metalines žaliuzes. Sidabrinės spalvos žaliuzės ne tik gerai atspindi saulės spindulius, bet ir nepagelsta, kaip baltos.

Vaikų kambariai

Dukterų kambarys iškart išduoda, kad čia – dviejų linksmų, mėgstančių piešti ir žaisti mergaičių kambarys. Žaismingas šviestuvas ir kilimai, ryškios spalvos, daugybė žaislų…

 

 

 

O štai sūnaus kambarys kur kas santūresnis. Dalis jo atitverta – čia įrengta ir drabužinė. Spintos pastatytos taip, kad drabužinę pasiekti būtų galima vaikino netrukdant. IKEA įsigytos spintos buvo tinkamo aukščio, lengvai ir greitai surenkamos, esant reikalui, ir lengvai išrenkamos.

Beje, panašiu principu sustatytos spintos ir prieškambaryje.

Bendroji erdvė

Šviesių tonų didumai kontrastą sudaro ryški sofa. Nedidelė, tačiau iškart pastebima, ji harmoningai dera su japoniškų lėlių – šiuolaikinio stiliaus („Kimmidoll“) ir klasikinių (kokeshi) kolekcija. Virtuvės ir valgomojo zonoje vyrauja baltos spalvos ir natūralaus ąžuolo paviršių derinys. Dar gerokai iki remonto pradžios nusižiūrėtas stalas bei šviestuvas virš jo pasufleravo toną ir virtuvės baldams – stalviršis pagamintas iš tokios pat ąžuolo medienos.

Lakoniškos formos lubinius šviestuvus, išskyrus kabantį virš valgomojo stalo, galima plauti, mat jie yra iš specialaus audinio. Tai ne tik praktiška, bet ir saugu – kai namuose auga judrūs vaikai, geriau, kad dūžtančių daiktų būtų kuo mažiau. Nenuostabu, jog ir virtuvės baldai neturi jokių stiklinių elementų.

Taupant vietą, taip pat vengiant papildomų baldų ir laidų, buvo pasirinktas netipinis vaizdo ir garso aparatūros variantas. Televizorių pakeitė projektorius, kurio ekranas pritvirtintas palubėje ir yra ištraukiamas tik prireikus. Garso kolonėlės su integruotu stiprintuvu valdomos per „Bluetooth“ ryšį. Taigi neprireikė jokios spintelės aparatūrai, o ir pačios jos yra minimaliai – kiek iš tiesų reikia.

Galiausiai – įkurtuvės

Nuo darbų pradžios praėjus keliems mėnesiams, šeimyna jau galėjo grįžti į atnaujintus ir labai pasikeitusius namus. Ir atšvęsti įkurtuves antrąkart.

Galerija

Komentarai

  • Na rezultatas tikrai stebinantis. Niekada nepagalvočiau, kad tai senas daugiabutis. Puiki idėja ir įgyvendinimas. Labai patiko vonia, plytelės sienų ir grindų dera tarpusavyje, didžiulis veidrodis didina erdvę. Viskas modernu ir svarbiausia praktiška.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų