Rekonstruota Obelių spirito varykla

Obelių spirito varykla auga ir atsinaujina

Obelių spirito varykla auga ir atsinaujina

Per 110 metų iš vietinės manufaktūros vienintelė Lietuvoje Obelių spirito varykla išaugo iki svarbios Prancūzijos kapitalo alkoholinių gėrimų gamybos ir prekybos koncerno „Marie Brizard Wine & Spirits“ Rytų Europos grupės dalies.

Pagrindinis „Vilniaus degtinės“ akcininkas koncernas „Marie Brizard Wine & Spirits“ Obelių spirito varyklą, kaip ir esančią Lenkijos mieste Starogarde, laiko pagrindiniais žaliavos tiekėjais savo Rytų Europos padalinyje. Tad į istoriniuose pastatuose Rokiškio rajone įsikūrusią varyklą per ketverius metus buvo investuota 11 mln. eurų – naujam gyvenimui prikelta įmonė gamybos apimtis šiemet planuoja padidinti dvigubai.

Galerija

Atsinaujinusi ir efektyvumą padidinusi Obelių spirito varykla 2017 metais planuoja supirkti ir perdirbti 40 tūkst. tonų lietuviškų grūdų, t. y. dvigubai daugiau negu 2016-aisiais. Pernai pagamintą absoliutaus alkoholio kiekį (7,139 mln. litrų) šiemet planuojama padidinti 50 proc.

„Obelių spirito varykla yra unikalus spirito gamybos padalinys, kurio autentiškumą puoselėjame. Vyraujant tendencijai atsisakyti gamybos senose patalpose ir perkelti ją į „plyno lauko“ principu pastatytus pastatus, mes įrodėme, kad tradicijos ir inovacijos puikiai dera tarpusavyje padėdamos įmonei siekti aukštų efektyvumo rodiklių bei didinti pelningumą“, – pabrėžė „Vilniaus degtinės“ generalinė direktorė Dovilė Tamoševičienė.

Ne mažiau reikšmingas yra ir vykdomos gamybos veiklos poveikis aplinkai. „Investavus į Obelių spirito varyklos atnaujinimą, reikšmingai pagerėjo ekologinė situacija: grūdų perdirbimo procese susidarantys šalutiniai produktai – žlaugtai panaudojami biodujų gamybai, o šio proceso likučiai tampa puikia trąša. Be to, įsirengus biokuro katilinę, ne tik naudojamas vietinis kuras – medžio drožlės, bet ir į aplinką nebeišmetama siera, kitos mazuto deginimo atliekos. Pats kuras yra 50 proc. pigesnis“, – pažymėjo D. Tamoševičienė.

Direktorės teigimu, investicijos leidžia taupyti energijos išteklius ir naudoti atsinaujinančiąją energiją, o tai – didelis pranašumas.

Iš vieno grūdo – spiritas, elektra, šiluma ir trąšos

2011–2012 m. buvo įrengta biodujų jėgainė. Žlaugtų masė tiekiama į biodujų reaktorių, kuriame gyvenančios bakterijos minta šiame šalutiniame produkte esančiomis maistinėmis medžiagomis. Bakterijoms žūstant, išsiskiria dujos, kurios iš bioreaktorių transportuojamos į saugyklą. Iš šios per sieros pašalinimo koloną dujos perduodamos į vidaus degimo variklius, kurie suka elektrą gaminančius generatorius. Tokie generatoriai varykloje yra du, kiekvienas jų pagamina po 800 kW energijos per valandą.

Galerija

Tačiau tai dar – ne viskas. Minėtų vidaus degimo variklių išmetamųjų dujų nauda dvejopa. Jų šiluma panaudojama garui, kurio reikia technologiniam spirito gamybos procesui, gaminti. Per valandą pagaminama tona garų. Taip pat dujomis sušildomas kitame kontūre esantis termofikatas, šaltuoju metu laiku cirkuliuojantis gamybos ir gyvenamųjų patalpų šildymo sistemoje (du nedideli gyvenamieji namai istoriškai priklausė Obelių spirito varyklai).

Galiausiai po biodujų gamybos žlaugtų atliekos (degestatas) panaudojamos laukams tręšti, nes jose yra nemažai natūralaus azoto, skatinančio augimą. Kitaip tariant – grūdas grįžta į dirvą, kurioje užaugo.

Toks gamybos procesų optimizavimas ir jo metu susidarančių atliekų perdirbimas ne tik pagerino ekologinę situaciją – dabar Obelių spirito varykla sutaupo 25 proc. energijos išteklių ir naudoja 30 proc. pigesnę iš biodujų pagamintą elektros energiją.

Iki 2016 m. varykloje buvo vykdomas tik distiliacijos procesas. Obelių varyklos atnaujinimo metu buvo buvo pastatyta nauja distiliacijos–rektifikacijos linija. Distiliavimo proceso metu paruošiama žaliava maistiniam etilo alkoholiui gaminti, o rektifikacijos metu ši žaliava yra galutinai išvaloma – tai grynas maistinis etilo alkoholis.

Naujosios rektifikacijos linijos, nepertraukiamai veikiančios ištisą parą, našumas yra 30 000 litrų gryno etilo alkoholio per parą. Šis alkoholis naudojamas ne tik gėrimų pramonėje, bet ir kosmetikos, medicinos produktams gaminti. Buitinei chemijai reikalingas alkoholis papildomai denatūruojamas – iš maistinio perdirbamas į techninį.

Atnaujinant varyklos gamybinį procesą, buvo pagerinta ir distiliacijos linija, papildomai pastatyti raugo kubilai: 6 – po 50 kub. metrų ir 6 – po 100 kub. metrų.

„Vilniaus degtinės“ gaminama degtinė yra vienintelė lietuviška nuo pat grūdo – jai nenaudojamas atvežtinis spiritas. Tad baigta varyklos gamybos linijų modernizacija užtikrina gamybos procesų nuo A iki Z skaidrumą.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų