Naujoviškas gyvenimo standartas

Naujoviškas gyvenimo standartas

Technologiškai moderniausias #TOWER projektas – ateities investicija į tvarų vystymą

Sostinės centre esančiam projektui #TOWER nebuvo piešiama svaiginanti ateitis ir ilgus metus jis simbolizavo prieš dešimtmetį užgriuvusią nekilnojamojo turto krizę.

Nepajus didmiesčio nepatogumų

Geriau gyventi priemiestyje, gamtos apsuptyje ar miesto centre – retorinis klausimas ir į jį vieno atsakymo turbūt nėra. Visgi objektyviai vertinant gyvenimą centre išryškėja daug privalumų: greta kultūrinis ir pramoginis gyvenimas, ranka pasiekiamos svarbiausios institucijos.

Automobilių spūstys? Į jas paprasčiausiai nepatenkama, nes į namus nereikia važiuoti.

Tai tik keletas privalumų, kuriais galima pasidžiaugti gyvenant miesto centre. Juos, be abejonės, pajaus ir įsikūrusieji #TOWER: įstabų vidinį kiemą, Neries krantines, kartu su naujais statiniais sukurtą naują infrastruktūrą, sostinės senamiesčio kaimynystę.

Beje, kalbant apie vidinį kiemą, jis labiau primins sodą. Investuotojai dėl šio sprendimo paaukojo antžeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Bet šio sprendimo tikrai nesigaili. Kiemu galės naudotis tiek šio namo, tiek anksčiau pastatyto daugiabučio korpuso gyventojai.

Investavo į komfortą ir patikimumą

Naujajame daugiaaukštyje, kurio naudingasis plotas siekia daugiau kaip 27,7 tūkst. kvadratinių metrų, iš viso yra 180 įvairaus ploto apartamentų. Išskirtiniausi – viršutiniuose aukštuose, iš kurių atsiveria viso miesto panorama. „Kadaise vertintas spindesys užleidžia vietą ilgaamžėms vertybėms, švaros estetikai ir funkcionalumui, siekti tobulos mus supančios aplinkos ir darnaus gyvenimo konteksto tampa tiesiog natūralu“, – teigia „Baltic Sotheby’s International Realty“ pardavimų vadovė Giedrė Simanonienė. Anot jos, būtent visus šiuos šiuolaikinio žmogaus poreikius atliepia vienintelis sostinėje naujai iškilęs dangoraižis #TOWER, žavintis išskirtine architektūra ir pro viršutinius 29 aukštų pastato langus atsiveriančia kvapą gniaužiančia Vilniaus panorama.

Požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje įrengta 220 vietų automobiliams. Turintys elektromobilius čia galės juos įkrauti įrengtose įkrovimo stotelėse. Kalbant apie automobilių stovėjimo vietas, jos nėra parduodamos, o nuomojamos lengvatinėmis sąlygomis. Tokį sprendimą investuotojai pasirinko matydami, kaip rinkoje priverstinai siūloma įsigyti brangias vietas automobiliams laikyti. Žvelgiant per ekonominę prizmę, vietos automobiliui nuomos kaina tokia, kad įsigijimo atveju ji neatsipirktų per labai ilgą laikotarpį.

Mėgstantys važinėtis dviračiais savo transporto priemones galės palikti dviračių saugykloje. Čia yra įrengti dušai ir persirengimo kabinos. Anot investuotojų, sprendimas įrengti dušus ir persirengimo kabinas labiau orientuotas ne į #TOWER gyventojus, bet į biurų darbuotojus: pirmuose keturiuose pastato aukštuose suprojektuotas 5 tūkst. kvadratinių metrų ploto verslo centras, kuris yra kaip bendra pastato dalis, tačiau visiškai atskirta nuo gyvenamosios dalies.

Prisimindamas investavimo į šį daugiaaukštį kompleksą pradžią, bendrovės „Irec Baltic“ vadovas Saulius Kulvietis pripažino, kad daug paprasčiau būtų buvę įsigyti tuščią sklypą ir pastatyti naują pastatą. Arba tiesiog tęsti tai, kas buvo pradėta, – šitaip būtų buvę ir greičiau, ir paprasčiau, ir pigiau. Tačiau investuotojai suprato, kad, norint rinkai pasiūlyti išskirtinį projektą, nebeužtenka vien kokybiškai jį pastatyti – reikia pateikti tokių sprendinių, kurie po dešimtmečio ar net daugiau būtų efektyvūs, morališkai ir fiziškai nepasenę, gerai funkcionuotų.

Ieškodami efektyviausių sprendimų, investuotojai aplankė dešimtis panašių projektų įvairiose šalyse, pradedant Europa, baigiant Jungtiniais Arabų Emyratais. Be jokios abejonės, atsižvelgta į mūsų šalies klimato ypatumus, žiūrėta, kad sprendimai būtų racionalūs.

Projekto vystytojai investavo į kokybiškas medžiagas ir sprendimus, atsakingai rinko kiekvieną sudedamąją dalį. Siekdami A energinio naudingumo klasės, statytojai viską kruopščiai skaičiavo. Skaičiuojamas buvo kiekvienas mazgas, viskas buvo pagrindžiama rodikliais pagal skaičiuojamąją varžą. Kiekviena projekto dalis turi aiškinamąjį raštą.
Specialiai šiam pastatui buvo suprojektuoti langai su saulės energijos kontrolės stiklo paketais, aliuminine rėmų konstrukcija, tvirtinimo elementais. Sistema leidžia pasiekti maksimalias galimas šilumos ir garso izoliacijos, tvirtumo ir sandarumo vertes.
Aukštą energinio naudingumo klasę padėjo pasiekti tokie sprendimai kaip dviejų lygių šildymo sistema (orinis ir grindinis šildymas). Kiekviename bute sumontuota atskira individualaus valdymo rekuperacinė sistema.

Nors tokia sistema šiandien montuojama daugelyje daugiabučių, tokios klimato kontrolės, kaip #TOWER pastate, kitur tikrai dar nėra. Ji suteikia galimybę skirtingas patalpas vėdinti skirtingu intensyvumu: integruotas anglies dvideginio (CO2) daviklis vertina oro švarumą: jei anglies dvideginio koncentracija šalinamame ore viršija nustatytą ribą, jis siunčia signalą rekuperatoriui ir jis ima patalpą vėdinti intensyviau. Kai daviklis fiksuoja lauko orui artimą CO2 vertę, rekuperatorius grįžta į įprastą veikimo režimą. Tokia sistema nuolat užtikrina gryną orą patalpoje.

Vėdinimo sistemą papildo kintamo šaltnešio srauto trivamzdė freoninė oro kondicionavimo sistema. Ji kiekvienoje patalpoje palaiko reikiamą oro temperatūrą, o sistemos eksploatacines išlaidas iš esmės sudaro tik kompresorių ir ventiliatorių elektros sąnaudos. Šios sistemos vidaus blokų elektros sąnaudos tiesiogiai įskaičiuojamos į buto, kurio patalpose jie veikia, elektros sąnaudas, o išorinio bloko, prie kurio gali būti prijungta pusšimtis ar net daugiau tokių vidaus blokų, sąnaudos paskirstomos proporcingai pagal veikusių vidaus blokų sunaudotą energiją ir įskaičiuojamos į buto bendrąsias elektros sąnaudas. Kiekviename bute įrengta sistema leis pagal individualius poreikius valdyti šildymo sistemą, reguliuoti ventiliaciją.

Gyventojų saugumui ir patogumui įrengtos moderniausios įėjimo kontrolės, apsaugos sistemos, vaikų žaidimų aikštelė įrengta tėvams gerai matomoje ir pašaliniams neprieinamoje kiemo dalyje. Atvykę svečiai bus įleidžiami tik per įėjimo kontrolės sistemą, vestibiulyje juos pasitiks liftas, kurio veikimas yra sinchronizuotas su įėjimo kontrole.
Čia bus ir konsjeržas, pasitiksiantis vos įžengus pro pastato duris. Jis ne tik rūpinsis kasdienėmis tiesioginėmis funkcijomis, bet ir reaguos į apsaugos sistemos suveikimą, reikalui esant iškvies pagalbą, iš naujo sureguliuos signalizacijos sistemą.

Saugumas ir patikimumas buvo vienas svarbiausių dalykų įgyvendinant projektą. Tad vietoj anksčiau numatytų įprasto plieno vamzdynų sumontuoti cinkuoti ir nerūdijančio plieno vamzdžiai, pasirinktos patikimos presuojamos sistemos.

Sprendžiant gaisrinio saugumo klausimus, laiptinės apsaugotos nuo dūmų patekimo, čia taip pat įrengta gaisro gesinimo sistema. Vietose, kuriose gali kilti ir išplisti gaisras, įrengti dūminiai gaisro detektoriai, o automatinės gaisro aptikimo ir signalizavimo sistemos įrengtos antžeminėje pastato dalyje. Mechaninis dūmų šalinimas veikia požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, gyvenamosiose ir visuomeninės paskirties patalpose – priešais neuždūmijamas laiptines. Požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje įrengta automatinė sprinklerinė gaisrų gesinimo sistema su vidiniu sausvamzdžių tinklu. Čia taip pat įrengta priverstinio dūmų šalinimo sistema su oro pritekėjimu. Pasirūpinta ir požeminiu vandens rezervuaru su jam skirta gaisrų gesinimo stotimi.

Elektros ir visų kitų išteklių apskaita #TOWER pastate bus vykdoma tik elektroniniu nuotoliniu būdu – tai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tačiau yra daug tiksliau, efektyviau ir patogiau tiek gyventojams, tiek komunalinius tinklus administruojančiam personalui.

Bendrosios erdvės irgi buvo įrengtos pagal aukštus kokybės standartus. Naudotos patrauklaus dizaino, natūralios, ilgaamžiškos medžiagos, kurios ir po dešimtmečio neprastų savo kokybinių parametrų nepasentų morališkai. Čia įrengtos ir akustinės plokštės, padedančios slopinti bet kokį triukšmą. Jo neskleis ir greitaeigiai, bet ypač tyliai veikiantys liftai.

Išlaikė pirminę idėją

Bendrovė „Irec“ turi sukaupusi nemažai patirties nebaigtus projektus sutvarkyti panaudojant naujausius architektūrinius bei technologinius sprendimus.

Įgyvendindami projektą, vystytojai pastato koncepcijos nekeitė, liko tas pats sumanymas pastatyti 29 aukštų bokštą stiklo fasadais, jame įrengti įvairių dydžių butus ir komercines patalpas.

Projekto pardavimais užsiimančios bendrovės „Resolution“ atstovų vertinimu, rinkoje nėra kito tokio projekto, kuriame būtų tokia privalumų visuma.

„Projektų vystytojai dažniausiai nėra linkę investuoti į aukštesnio lygio, nei reikalauja statybos normos ar rinkoje vyraujantis supratimas, sistemas ir technologinius sprendimus. Kitaip tariant, dažniausiai pirkėjai vertina išorinius sprendinius ir mažai supranta arba neatkreipia tinkamo dėmesio į vizualaus įspūdžio nedarančias sistemas. Todėl vystytojai ir linkę įrengti tik tai, kas technologiškai būtina ir, be abejonės, jiems finansiškai naudingiau. Deja, dėl tokių priežasčių daugelyje projektų kokybė po maždaug dešimtmečio ženkliai suprastėja ir tai lemia papildomus kaštus eksploatuojant arba renovuojant pastatus“, – sakė bendrovės „Resolution“ atstovas Algirdas Navickas.

Anot jo, šiame projekte iššūkiu tapo rasti tinkamą projekto kainodarą, kad visos atliktos investicijos atsipirktų. Projekto vystytojo ambicija įgyvendinti technologiškai moderniausią projektą mieste yra labiau ateities investicija į tvarų vystymą, o ne į vienkartinį pelningumo optimizavimą.

Užbaigtą projektą bene geriausiai įvertino vyriausiojo miesto architekto Mindaugo Pakalnio ištarta frazė apsilankius pastate: „Man čia žiauriai patiktų gyventi.“

Galerija

Jūsų komentaras

Rodyti daugiau
Daugiau leidinio naujienų