Spalvotos bulvės naujamiestietę padarė žvaigžde

Spalvotos bulvės naujamiestietę padarė žvaigžde

 

Beveik pusė šimto pomidorų rūšių, keturių spalvų bulvės, tarp kurių puikuojasi ir išskirtinės juodosios daržo karalienės, baklažanai, balti agurkai ir iš užmaršties sugrąžinti geltoni dideli pomidorai. Toks naujamiestietės Donatos Jankauskienės šių metų derlius, sulaukęs milžiniško populiarumo ir susidomėjimo socialiniuose tinkluose.

Pasak vaivorykštės spalvų daržo savininkės D. Jankauskienės, juodos bulvės nėra jokia naujiena, tik lietuviams vis dar neįprastos. Ši veislė auginta jau prieš 500 metų.

„Kai kurios moterys, pamačiusios mano bulves, užsipuolė, jog čia genetiškai modifikuota daržovė. Tikrai taip nėra. Tiesiog tokia rūšis. Jas gan gausiai augina Švedijoje. Didesnės jos neauga, yra gurmaniškos“, pasakojo daržininkė.

Donata išduoda, jog iš tokios spalvos bulvių pagaminama labai graži balta mišrainė. Tereikia jas išvirti su lupenomis ir supjaustyti kubeliais, mat net verdamos juodosios daržo karalienės spalvos nepakeičia. Tokių bulvių košė beveik juoda, nors skonis visiškai įprastas.

„Vaikai atsisakė ją valgyti, jiems buvo per daug keista“, juokėsi naujamiestietė.

Darže juodosioms bulvėms nenusileidžia rožinės, raudonos ir paprastosios baltos. Tiesa, visų jų vidus šviesus. Pasak D. Jankauskienės, cepelinams geriausia naudoti raudonąsias, mat jų tarkiai tam labai tinkami.

Daržininkė tvirtina savo žaismingųjų bulvių chemikalais netręšianti – tokių esą galėtų nusipirkti ir parduotuvėje.

Naujamiestietė juokiasi, jog bulvės jai – ne tik maistas. Per tas spalvotas gražuoles ir pati daržininkė tapo socialinių tinklų žvaigžde.

„Įkėliau feisbuke į daržininkų grupę nuotrauką su spalvotomis bulvėmis, surinkau apie 2500 paspaudimų „patinka“. Taip ir sužinojo apie mane. Sulaukiau daug žinučių su prašymais pasidalinti sėklomis“, kalbėjo D. Jankauskienė.

Sudygo po 13-os metų

Ir visgi labiau nei bulves D. Jankauskienė mėgsta auginti pomidorus. Naujamiestietės šiltnamiuose net 40 skirtingų jų rūšių. Tai moters hobis, kuriuo užsiima ne pirmus metus.

„Turiu pomidorų, kuriuose nėra sėklų. Iš 14-os nuskintų pomidorų sėklyčių radau tik dviejuose. Pomidorus pasidauginu pati. Bendrauju su keliais kolekcininkais Lietuvoje. Jie renka sėklas, bendrauja su daržininkais iš kitų šalių. Daržininkyste labai susidomėję rusai, iš jų galima daug ko pasimokyti. Lietuviai dar tik pradeda eiti tuo keliu“, pasakojo Donata.

Neseniai daržininkė aptiko vyro močiutės palikimą – sąsiuvinį apie daržus. Viename lape įrašytas pavadinimas „Geltoni dideli pomidorai“, o apsiūtoje kišenėlėje sudėtos sėklytės.

Pasiėmiau jas, nors galvojau, kad po 13-os metų tikrai nebesudygs. Sėklos puikiausiai sudygo“, – džiaugiasi D. Jankauskienė.

Šiltnamių nelaistė mėnesį

Daržininkė išduoda šiltnamių nelaisčiusi jau mėnesį, mat drėgmės žemėje tikrai daug.

Pasak D. Jankauskienės, svarbiausia pomidorų auginimo paslaptis – jų neperlaistyti.

Pomidorų šaknys auga giliai, todėl vandens gali pasiimti patys. Jie labai greitai pajunta vandens perteklių, o jau tada užpuola ligos“, – aiškino naujamiestietė.

Abu moters šiltnamiai mulčiuoti ant žemės papiltas storas sluoksnis nupjautos žolės. Ji sulaiko drėgmę, pagerina dirvos savybes, beje, ir nereikia ravėti. Pomidorus D. Jankauskienė tręšė tik vieną kartą sodindama. Ir tik natūralia trąšia: arklio mėšlu, žuvies miltais ir pelenais. Paskui dar laistė mielių raugu.

Jos arsenale – ir daugiau įdomių daržovių. Pavyzdžiui, svogūnų, užaugintų iš sėklyčių. Jie auga iki kilogramo, šiek tiek švelnesnio skonio. Pasidairius Donatos darže akys užkliūva ir už neįprastai atrodančių baltų agurkų. Jų sėklos daržininkė parsivežė iš Vokietijos.

Užaugintą derlių D. Jankauskienė sandėliuoja, marinuoja, ruošia atsargas žiemai, bet – tik šeimos poreikiams. Gražuolių daržovių nepardavinėja.

Ir nors vasarą dar tik perkopė į antrąją pusę, D. Jankauskienei jau sukasi mintys apie kitų metų daržus, ką ir kur sėsianti.

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų