Ramygalos skanėstai išguldė smaližius

Ramygalos skanėstai išguldė smaližius

Masinį susirgimą salmonelioze ėmęsi tirti higienistai apstulbo konditerijos ceche Ramygaloje aptikę kepiniams naudojamas kiaušinių duženas. Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorius į Ramygalą atvedė tyrimas dėl susirgimų, paguldžiusių žmones į ligoninę.

Pranešimas apie susirgimus ūmia žarnyno infekcija pirmuosius pasiekė Biržų VMVT darbuotojus. Apklausus ligonius paaiškėjo, kad visi jie smaguriavo Biržų rajono, Vabalninko miestelio turgavietėje pas tą pačią prekiautoją pirktais konditerijos gaminiais – plikytų pyragaičiais ir sluoksniuotomis mini bandelėmis su karameliniu įdaru.

Paaiškėjo, kad Vabalninke skanėstais prekiavusi smulkioji verslininkė atvykusi iš Panevėžio rajono, Ramygalos.

Pasak Panevėžio VMVT viršininko pavaduotojos-maisto produktų inspektorės Jūratės Vaitiekūnienės, ramygalietė prekiavo taip pat Ramygaloje veikiančio R. Šlekienės individualiosios įmonės konditerijos cecho gaminama produkcija.

Inspektoriai apstulbo

Skubiai, iš anksto neįspėję, nuvykę į Ramygalą patikrinti cecho, inspektoriai liko apstulbinti.

Pasak J. Vaitiekūnienės, pagaminti skanėstai buvo laikomi gamybos zonoje, neapsaugoti nuo galimo užterštumo. Ant to paties stalo gaminama tešla, o sausainių grybukų kotai glaistomi termiškai neapdorotu kiaušinio baltymu, išplaktu su cukrumi. Kai kurie greitai gendantys maisto produktai, kaip kad karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas, laikomi aukštesnėje nei gamintojo nurodyta temperatūroje.

Tačiau baisiausia, kad skanėstų kepėjai, nesukdami galvos dėl jų produkcijos kokybės, konditerijai naudojo ne švarius, nuplautus kiaušinius, o jų duženas. Tokių kiaušinių išplaktais baltymais buvo glaistomi grybukų koteliai.

„Radome tikrai ne vieną kitą sudužusį kiaušinį. Tokių duženų net neįmanoma nuplauti. Aš pati šitaip jokiais būdais nerizikuočiau. Visiškas nesupratimas apie higieną“, – stebėjosi J. Vaitiekūnienė.

Verslininkės požiūris inspektorius irgi nustebino. Paklausta, kaip sugeba nuplauti kiaušinių duženas, įmonės savininkė patylėjusi tarstelėjo, esą „kaip ir visi“.

Laboratorijoje ištyrus konditerijos ceche paimtų žaliavų ir maisto produktų mėginius, grybukuose, glaistytuose termiškai neapdorotu kiaušinio baltymu, nustatyta salmonelės bakterijų.

Panevėžio VMVT laikinai sustabdė konditerijos cecho veiklą.

Detektyvas dėl kiaušinių

Inspektoriai aiškinasi, kaip kiaušinių duženos pateko į konditerijos cechą Ramygaloje. J. Vaitiekūnienės teigimu, kiaušiniai pirkti iš Rokiškio rajone veikiančios žemės ūkio bendrovės Audrupio paukštynas. Tiriama, ar paukščių augintojai tokių kiaušinių nebuvo pardavę dar ir kitoms konditerijos įmonėms.

Kiaušinius pažeistais lukštais draudžiama naudoti konditerijos gaminiams. Pažeisti kiaušiniai, anot inspektorės, labai dažnai būna užteršti patogeniniais mikroorganizmais. Tokias duženas gali perdirbti tik specializuotos kiaušinių produktų gamybos įmonės, kurios juos pasterizuoja. Taip apdirbtus sudaužytus kiaušinius leidžiama naudoti tik pramonėje, pavyzdžiui, kiaušinių milteliams gaminti.

Baiminasi protrūkio

Nors dėl ūmios žarnyno infekcijos ligoninėje gydosi tik keli prisiragavusieji Vabalninko turgavietėje ramygalietės keptų bandelių, neatmetama, kad susirgusiųjų gali būti kur kas daugiau. Inspektorius pasiekusios kalbos, esą Vabalninko vaistinėje išpirkti visi antibiotikai.

„Gali būti, kad suviduriavo daugiau žmonių. Neretai sunegalavusieji nesikreipia į gydytojus, patys bando gydytis antibiotikais. Juolab kad kepinių turėjo užvalgyti savaitgalį“, – svarsto J. Vaitiekūnienė.

Nors kiaušinių duženas gaminiams naudojusio R. Šlekienės konditerijos cecho veikla laikinai sustabdyta, inspektoriai pripažįsta esantys tarsi ant tiksinčios minos.

Uždarius cechą, jame rasti gaminiai nebegali būti realizuojami – kepėjai juos privalo sunaikinti, visgi, pasak J. Vaitiekūnienės, visiškai įmanoma, kad salmonelėmis užkrėsta produkcija į rinką galėjo būti išvežta dar iki tikrintojų vizito į Ramygalą.

„Labai norime tikėti, kad spėjome laiku. Bet sausainių grybukų realizacijos terminas labai ilgas. Jie, glaistyti glaistu iš kiaušinių duženų, galėjo būti parduoti anksčiau. Nusipirkę žmonės nebūtinai iš karto suvalgo, dažnai pasideda kokiai šventei. Įsitempę laukiame, ar nebus infekcijos protrūkio“, – pripažino inspektorė.

Ramygaloje esančio R. Šlekienės konditerijos cecho produkcija daugiausia prekiaujama turgavietėse.

Įmonei gresia bauda dėl maisto saugos įstatymo pažeidimo. Jos dydis, pasak J. Vaitiekūnienės, priklauso ir nuo susirgusių asmenų skaičiaus. Inspektorės teigimu, bauda kepėjus gali pasivyti ir po metų, kai bus apskaičiuota nuo salmonelėmis užkrėstų skanėstų susirgusių žmonių sveikatai padaryta žala.

Paukštyne pažeidimų neaptiko

R. Šlekienė negalėjo paaiškinti, kaip gaminiams netinkamų kiaušinių duženos atsidūrė konditerijos ceche.

„Pirkom, o yra, kaip yra. Bet tokių daugiau nebepirksim“, – „Sekundei“ nenoriai kalbėjo verslininkė.

Nors ji pripažino, kad glaistui buvo naudojami kiaušiniai įskilusiu lukštu, bet tikino, jog šie esą buvę nuplauti. Visgi verslininkė sutiko, jog gamybos technologijoje pažeidimų veikiausiai neišvengta.

„Nepristovėsi prie kiekvieno darbuotojo“, – teisinosi cecho savininkė.

Šiuo metu atliekami mikrobiologiniai tyrimai ir įmonės darbuotojams.

„Nė vienas iš mūsų neserga. Visi sveiki. O tą pačią produkciją valgome. Ir bandelę prie kavos, ir tų pačių grybukų prie kavos suvalgome. Ir mano anūkai valgė“, – tvirtino R. Šlekienė.

VMVT inspektorių tikrinamo Audrupio paukštyno vadovas Vidmantas Stasiškis galų siūlė ieškoti pas konditerius.

„Mes niekam duženų nepristatome. Tyrimus privalome kas tris mėnesius daryti, o darome kas mėnesį. Viskas tvarkinga. Daug kam kiaušinius parduodame, bet kur juos pirkėjai laiko, ar turi tam sąlygas, mums nebeįdomu. O mes parduodame normalius, Lietuvos standartą atitinkančius, kiaušinius tiems, kas pinigus moka. O kur, kaip laiko ir ką su jais daro, man visiškai neįdomu“, – „Sekundei“ teigė V. Stasiškis.

Audrupio paukštyne patikrinimą atlikusi Rokiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorė Dalia Varnienė tvirtino bendrovėje jokių pažeidimų neaptikusi.

„Bendrovės iniciatyva prieš kelias dienas padaryti laboratoriniai tyrimai – jokios ligos nerasta. Tai reiškia, kad infekcijos sukėlėjas ne bendrovėje“, – konstatavo D. Varnienė.

Žmogaus sveikatai pavojingos ūmios žarnyno infekcijos sukėlėjas, pasak inspektorės, galėjo atsirasti dėl daugelio priežasčių – netinkamo kiaušinių gabenimo, laikymo, gamybos technologijų pažeidimų pačiame konditerijos ceche.

Komentarai

  • Patikrinkit Uab vidrasa ceha.dar ne tokiu stebukleliu pamatysite..

  • Fuuu… Pasibjaurėjau tokiais konditeriais

  • Kažkaip čia daugiau kvepia nesąžiningumu, nešvariai konkurencija ar nekaltų kalimu prie kryžiaus. Straipsnis išpūstas kaip per daug pridėjus mielių… Dar kažkaip nesueina man čia galai – apsirgo nuo bandelių ir plikytų piragaičių, o kaltina gribukus(juos pastoviai valgo mano mažas). O gerbiami žurnalistai ar žino, kad bandelės yra kepamos aukštoje temperatūroje(salmonelės žūsta). Ir nemanau, kad siaubingai didelis nusižengimas jei pagaminta produkcija supakuota laikė ceche.
    O R. Šlekienės vietoje laikraštį paduočiau į teismą. Juk taip greitai galima sugriauti reputaciją. Net nežinant tiesos ir kiek kainuoja triūso, išpildyti kiekvieną higienos reikalavimą.

  • ŠLEKIENE, ČIA TU? GAL KAIMYNKA?

    • Atsakyti
  • manau kad daug kas nebepirks … salmonelioze rimta liga

  • Visą laiką perku šios įmonės produkciją .Labai puiki.Ir dabar valgome grybukus.O sudirbti įmonės vardą galima labai greitai,tik reikia daugiau parėkauti… ir rašyti…

  • O kas atsakingas už prekybcentriuose parduodamus kiaušinius?Pvz.Panevėžyje,“Norfoje“ prie pervažos kai perku kiaušinius/dažniausiai Kaušėnų paukštyno/ atidarau dėžutę ir patikrinu,nes esu parsinešusi sudūžusių kiaušinių.Ir patikėkit-ne vieną ir ne dvi dėžutes atidarau,kol randu visus sveikus. Kas turi prižiūrėti kad nusipirktume sveiką produktą?

  • Sios imones produkcija neturi prekines isvaizdos,o kokybe rodo tyrimai.

Rodyti visus komentarus (8)

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų