Po dienos pietų Panevėžio restorane išguldė salmoneliozė

Po dienos pietų Panevėžio restorane išguldė salmoneliozė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamentas (NVSC Panevėžio departamentas) iš Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo informaciją apie penkis ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant bakterinės kilmės žarnyno infekciją.

Simptomai panašūs į salmonelinio enterito susirgimą. Susirgusiųjų apklausos duomenimis, ligos priežastimi galėjo būti higienos taisyklių nesilaikymas ruošiant ar patiekiant maistą vienoje iš Panevėžio miesto maisto tvarkymo įmonių.

Informacija apie galimus higienos laikymosi taisyklių pažeidimus įmonėje perduota Panevėžio valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. NVSC Panevėžio departamentas maisto tvarkymo įmonei nurodė atlikti papildomą darbuotojų sveikatos dėl užkrečiamųjų ligų patikrinimą ir sergančiųjų darbuotojų laikiną nušalinimą nuo darbo. Židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Ligos simptomai

Pirmieji salmoneliozės simptomai paprastai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai pykina, žmogus vemia, viduriuoja bei karščiuoja. Karščiavimas dažniausiai trunka 1-3 dienas, o viduriavimas praeina per 3-7 dienas. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Sergantis salmonelioze žmogus gali būti infekcijos šaltiniu

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, tačiau sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Infekcijos šaltiniu gali būti bet koks maistas, jei ruošiant nesilaikoma higienos reikalavimų. Rankomis ruošiamas maistas gali būti užteršiamas kryžminiu būdu, kai nuo paviršių arba įrankių bakterijos patenka į vartojimui paruoštą maistą ir kuris prieš vartojimą papildomai nėra termiškai apdorojamas.

Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?

1. Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiu būdu apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno.

2. Vengti kryžminio maisto užteršimo. Tuo pačiu metu netvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir maisto produktų, kurie nebus termiškai apdorojami.

3. Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze ir kurį laiką persirgus šia infekcine liga (skiriant sukėlėją).

4. Visada nusiplauti rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.

Komentarai

  • Tai parašykit to restorano vardą, kad ir daugiau žmonių neužsikrėstų.

  • Jo pa pa -neužsiiminėkit pletkais.! Kai kalbi ar rašai „aplink“ t.y. neįvardini įvykio vietos ir dalyvių-vadinasi viską išgalvoji.O gal židinys kur galima užsikrėsti yra valstybinė paslaptis?Na,trumpai tariant-tikrintojai yra trydos bendrininkai,nes slepia židinį.

    • Atsakyti
  • […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Source link […]

    • Atsakyti
  • Ko vertas toks straipsnis, jei jame nera tikslaus maitinimo imones pavadinimo. Ir, tarsi zmones patys butu kalti del to, kas ivyko, pridetos rekomendacijos, kaip saugotis. Ateini ir valgai, kaip zinosi pakankamai ar ne maistas termiskai apdorotas.

  • Forto dvaras Babilone

  • „Forto dvaras“ Babilone

Rodyti visus komentarus (6)

Atsakymas į Skaitytojas komentarą Atšaukti atsakymą

Daugiau leidinio naujienų