V. BULAIČIO nuotr.

Panevėžio ligoninės maistą priskyrė pavyzdiniam (atnaujinta)

Panevėžio ligoninės maistą priskyrė pavyzdiniam (atnaujinta)

Ligonių maitinimą šalies ligoninėse tikrinanti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) Panevėžio ligoninei skyrė vieną geriausių įvertinimų – iki tobulų pietų, ekspertų nuomone, čia trūko tik gražesnio jų patiekimo ir tinkamos temperatūros. Tuo metu šios įstaigos pacientai vardija gerokai daugiau trūkumų.

Viešojoje erdvėje vis garsiau diskutuojant apie prastai atrodantį ir nekokybišką maistą šalies ligoninėse, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prieš mėnesį inicijavo akciją, per kurią Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertai vyksta į šalies ligonines tikrinti pacientams tiekiamo maisto. Šiuo metu jau patikrintos septynios ligoninės.

Pirmadienį mobilioji tikrintojų komanda dirbo Panevėžio ligoninėje. Čia buvo apžiūrėti tos dienos patiekalai, vertinamas visos savaitės valgiaraštis, apklausti ir patys ligoniai.

„Galima sakyti, kad jūsų ligonė – pavyzdinė. Jos maitinimą įvertinome 8 balais iš dešimties. Rezultatai mus nustebino, manėme, kad bus blogiau“, – po patikrinimo „Sekundei“ sakė SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Pašnekovas Panevėžio ligoninėje gyrė gausų maisto produktų asortimentą. Čia pacientai esą gauna daug daržovių, vaisių, dažnai maitinami varške, jogurtu, duodama sulčių. Ant ligonių stalų pasirodo net jautiena, ko, pasak vedėjo, kai kuriose gydymo įstaigose nė su žiburiu nesurasi.

„Dienos maisto norma vienam ligoniui Panevėžio ligoninėje kainuoja 2,3 euro ir žmonės gauna tikrai daug. Jie ir patys mums sakė, kad yra patenkinti maitinimu. Skundų iš šios įstaigos mes anksčiau dėl maisto irgi nesame gavę“, – kalbėjo SAM atstovas.

Trūko estetikos ir šilumos

Du balus iš puikaus įvertinimo Panevėžio ligoninė prarado dėl estetinio patiekalų vaizdo. Pietūs, pasak A. Kranausko, neatrodė itin patraukliai ir maisto serviravimas smarkiai atsilikęs nuo šių dienų reikalavimų.

„Maistas tiekiamas neišvaizdžiose lėkštėse, į skyrius gabenamas kibiruose ir senoviniuose emaliuotuose puoduose, ligoniai valgo prastais įrankiais“, – pasakojo pašnekovas.

Tuo metu 10 balų įvertintoje Vilniaus privačioje klinikoje patiekalai į palatas keliauja kaip restoranuose. Čia ligoniai gali pasirinkti iš gausesnio valgiaraščio.

Be to, panevėžiečiai savo medicinos įstaigoje skriaudžiami ir vėsesniu maistu. Iki idealios patiekalo temperatūros čia dar trūko šiek tiek šilumos. Tai, pasak SAM atstovo, lėmė primityvus maisto gabenimas iš virtuvės į skyrius. Šiais laikais tai daroma specialiais vežimėliais, šilumą išlaikančiais indais.

Reikia naujų indų

Panevėžio respublikinės ligoninės viešųjų ryšių specialistas Vytautas Riaubiškis pasidžiaugė, kad šios įstaigos maitinimo kokybė, tvarka, maisto gaminimas bei pasirinkimas įvertinti kaip vieni geriausių iš visų tikrintų įstaigų. O kalbėdamas apie trūkumus jis teigė, jog ligoninės vadovybė nuolat ieško finansinių galimybių, kaip pagerinti minėtas paslaugas.

„Pagrindinė tikrintojų pastaba mums buvo maisto temperatūra. Per dešimt minučių, per kurias pietūs nukeliauja nuo virtuvės iki palatų, maistas atvėsta nuo 70 iki 53 laipsnių. Taigi turėtume atnaujinti indų, kuriais tiekiami patiekalai pacientams, asortimentą – konkrečiai reikia nupirkti šilumą išlaikančius indus“, – sakė atstovas spaudai, estetikos trūkumus jis atmetė.

Ligoninė planuoja vykdyti viešuosius pirkimus ir palaipsniui susipirkti reikalingus indus. Pirmieji pokyčiai šiuo atžvilgiu įstaigoje esą turėtų pasijusti jau netrukus. Kiek tai kainuos, pašnekovas iš anksto nenorėjo spėlioti, tačiau termosiniai puodai, anot jo, nėra pigus daiktas. Be to, tokių indų reikėtų ne vieno, juk Panevėžio ligoninė kas dieną maitina nuo 600 iki 700 žmonių.

Panevėžio ligoninės valgykla, skirtingai nei kai kuriose medicinos įstaigos Lietuvoje, vis dar neprivatizuota. Čia dirba virėjų kolektyvas ir viena dietologė. Jos darbą, pasak V. Riaubiškio, tikrintojai įvertino labai gerai. Minėta komanda maistu aprūpina ir Panevėžio infekcinę ligoninę, kur maistas gabenamas specialiose termosinėse talpyklose.

„Nesiveržiame savo valgyklos atiduoti į privačias rankas – kitų įstaigų pavyzdys parodė, kad tai nėra geriausias pasirinkimas. Mes vis dar turime galimybę kontroliuoti savo įstaigos maitinimą ir esame motyvuoti, kad jis neprastėtų“, – kalbėjo viešųjų ryšių specialistas.

Visiems neįtiksi

Paklaustas, ką apie maistą ligoninėje kalba patys ligoniai, pašnekovas patikino, kad iš gretimų rajonų atvažiuojantiems gyventojams Panevėžyje gerokai skaniau nei jų vietinėse gydymo įstaigose. Tačiau visiems 600 ar 700 pacientų skoniams, V. Riaubiškio teigimu, neįtiksi: vieniems trūksta druskos, kitiems – prieskonių, tretiems – didesnės porcijos.

„Turime suprasti, kad ligoninė – ne kelių žvaigždučių viešbutis. Tai gydymo įstaiga, kurioje maistui keliami tam tikri reikalavimai, privalome jų laikytis. Visiems įtikti neįmanoma – visada bus, kam nepatiks. Tačiau gydyti ligoninėje turi ne tik medikai, aplinka, bet ir maistas“, – pabrėžė pašnekovas.

Tik kai kurie šioje ligoninėje besigydę pacientai visiškai nesutinka, kad Panevėžio ligoninėje taikomi sveikos mitybos principai. Antai sausį Infekcinėje ligoninėje su dviem vaikais gulėjusi panevėžietė Reda Marcinkevičienė tokį maitinimą vadina sovietmečio palikimu.

Keturi balai

„Toks maitinimas atsilikęs trisdešimt metų nuo šiuolaikinės mitybos principų. Maistas ligoninėje visiškai nesubalansuotas – svarbiausia čia kalorijų skaičius, bet ne kokybė“, – tvirtina panevėžietė, kuri pasakojo dvi savaites su savo mažyliais gyvenusi vien „ tuščiomis kalorijomis“.

Didžiausią dalį minėtos įstaigos raciono, pasak Redos, sudarė nevertingi angliavandeniai: trys kartai per dieną batonas arba duona su sviestu, daktariškos dešros gabalas, balinta grikių sriuba vakarienei ir kiti panašūs patiekalai. Moteris nesupranta, kaip medikai gali siūlyti ligoniams paprastus makaronus, kai visi žino, jog sveiki jie tik pagaminti iš viso grūdo. Taip pat R. Marcinkevičienei užkliuvo saldinti gėrimai – cukraus, anot jos, dedama ir į kompotus, ir į arbatas. O vandens galima gauti tik iš čiaupo.

„Kodėl neleidžia rinktis: dėti į arbatą cukraus ar ne. Kam saldinti kompotus, kurie nuo uogų gali būti saldūs. Taip gaunamas kalorijų skaičius, bet ne jų nauda“, – vardijo moteris.

R. Marcinkevičienės nuomone, Panevėžio ligoninė tikriausiai jau žinojo, kad bus tikrinama, jei SAM atstovams čia patiektas valgiaraštis atrodė įvairus. Daržovių, pasak pašnekovės, kartais nebūdavo net per pietus. O vaisius duodavo tuos pačius.

„Tris dienas iš eilės su vaikais gaudavome bananų, tad papildomai pirkau obuolių. Vaikams tas pats maistas greit nusibosta, o dar sergančiam įtikti visai sunku“, – pasakojo mama.

Pirko papildomai ji ir daržovių bei vandens, kartais dar jogurto, kai į palatą būdavo atnešama saldžių varškės sūrelių.

Be to, pasak Redos, ligoninė turėtų keisti ir sriubos asortimentą, nes jai teko nuolat valgyti grikinę arba morkų ir saujos žirnelių sultinį. Jų skonis pacientei nebuvo tragiškas, tik trūko įvairovės.

Sveikatos ligoninės maistu per dvi savaites R. Marcinkevičienė prisipažino nesusigadinusi, tam esą per trumpas laikas, tačiau ši įstaiga, anot jos, smarkiai prasilenkia su sveika mityba. Apie maistą dabar žmonės itin daug žino ir jų jau nebeapgausi pusryčiams duodamas gabalą virtos dešros ar sardelių.

Tačiau pašnekovė abejoja, ar Vyriausybės akcija duos naudos.

„Aš šitą ligoninę vertinčiau tik 4 balais. Todėl man labai keista, kad ministerija jai davė net aštuonetą. Ranka ranką plauna ir niekas čia nepasikeis po akcijos“, – nuogąstavo R. Marcinkevičienė.

Susiginčijo dėl skonio

Dar daugiau priekaištų medicinos įstaigai skėlė internautai. Jie stebėjosi ligoninėje tiekiama grikių koše su varške, pusryčiams silke, piktinosi, kad daržovių nebūna nei prie kruopų, nei prie mėsos. Kiti spėjo, kad ligoninė spėjo pasiruošti patikrinimui, o jos pietūs verti 6 balų ir gali nebent tik gyvybę palaikyti, bet ne gydyti.

Nemažai replikų skyrė gimdymo skyriaus pacientės.

„Juokas ima, gaila, kad aš nuotraukų nepadariau, kai gulėjau Panevėžio gimdymo namuose. Kai vakarienei gauni pieniškos makaronų sriubos, o kitą dieną pietums – tų pačių makaronų: nupila pieną, nuplauna ir pašildo prie kotleto, jei dar taip pavadinti galima“, – rašo viena mama.

Kita jai pritaria, kad po gimdymo tegavo pieniškos sriubos su žirneliais.

Tačiau nemažai buvo ir ligoninės maitinimą giriančių komentatorių. Žmonės teigė, kad nereikia gydantis ieškoti restorano sąlygų.

„Pastebiu, kad žmonės nebežino, ko nori ir kur išlieti savo pyktį. Nė karto negavau netinkamo ar neskanaus maisto, viskas kaip ir turi būti. Pagal ligą ir maisto davinys, bet valgomas. Nereikia ieškot restorane pateikiamų meniu“, – rašė viena moteris.

Daugeliui patinka ir Panevėžio infekcinės ligoninės meniu, o čia maistas atkeliauja iš tos pačios Respublikinės ligoninės.

Lietuvos ligonines SAM tikrins dar dvi savaites. Vėliau gauti rezultatai bus naudojami rengiant tesės aktus, reglamentuosiančius tinkamą maitinimą gydymo įstaigose.

Blogiausiai iki šiol buvo įvertintos rajoninės ligoninės. SAM komanda kai kurioms jų teskyrė po 6 balus.

Komentarai

  • Regu patikrina ,,Energetiką“ Šventojoje – kažin ar į 3 balus trauks.

  • Ponia Reda daug kur meluoja…

    • O kur straipsnyje parašyta kad ji gulėjo infekcinėje ligoninėje!?

  • Ir mums teko prieš gerą mėnesį gulėti Panevėžio infekcinėje ligoninėje, maistas tikrai labai geras. Gaudavome ir obuolių, ir jogurtų, sriubos kiekvieną dieną vis kitokios. Gal jūs ponia Reda, ne Panevėžio infekcinėje gulėjote, jeigu jus taip prastai maitino, nes ką jūs rašote tikrai neatitinka realybės. Negražu, Reda, taip meluoti. Maistas čia tikrai skanus ir didelės porcijos.

    • O kur straipsnyje parašyta kad ji gulėjo infekcinėje ligoninėje!?

Rodyti visus komentarus (5)

Atsakymas į Mama komentarą Atšaukti atsakymą

Daugiau leidinio naujienų