Paauglių mitybos ypatumai

Paauglių mitybos ypatumai

Ko gero, nė vienu žmogaus amžiaus tarpsniu mityba neturi tokios didelės reikšmės kaip paauglystėje, kai klojami sveikatos pagrindai. Specialistai mano, kad teisingai subalansuota mityba tiesiogiai veikia jaunuolio fiziologinį, psichologinį ir netgi intelektualųjį vystymąsi.

Paauglio organizmas ypač jautriai reaguoja į menkiausią maisto medžiagų trūkumą, todėl jis turi gauti visaverčio maisto.

Ir dar – mokslininkai mano, kad agresiją, kuri dažnai pastebima tarp paauglių, gali sukelti pernelyg didelė nitratų bei nitritų koncentracija organizme. Būtų gerai, jei paaugliai gautų kuo daugiau ekologiškai švarių daržovių. Tegul jie kuo rečiau valgo dešrelių, rūkytų gaminių, kurių sudėtyje yra kalio (E-252) ir natrio nitratų. Gamintojai šių priedų deda norėdami gaminiams suteikti patrauklią rausvą spalvą, kurios mėsa, termiškai apdorojus, netenka.

Žinoma, nitratai griežtai dozuojami ir suaugusiesiems nekelia jokio pavojaus, o štai vaikams, kurių žarnyno flora dar nesusiformavusi, nitratų sankaupos gali būti žalingos. Pastebėta, kad nitratų perdozavimas sukelia agresiją, nevaldomą elgesį, dirglumą. Nieko baisaus, jei paauglys vieną du kartus per savaitę suvalgys dešrelių ar sumuštinių su rūkytu kumpiu, bet geriau tegul valgo daugiau natūralios, keptos ar virtos, mėsos bei žuvies.

Atminkite, kad dėl neteisingos mitybos gali sutrikti paauglio medžiagų apykaita, o tai vyresniame amžiuje gali pasireikšti įvairiais negalavimais. Nutukimas, nervinė anoreksija, bulimija, virškinimo trakto ligos – tai nesveikos mitybos jauname amžiuje padariniai.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų