V. Bulaičio nuotr.

Nesveiki pietūs iš nuskilusių lėkščių (papildyta)

Nesveiki pietūs iš nuskilusių lėkščių (papildyta)

Nuslūgus ažiotažui dėl ligoninėse tiekiamo maisto, Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos ėmėsi tikrinti, kuo maitinami vaikai švietimo įstaigose.

Trijose Panevėžio mokyklose ir lopšelyje-darželyje apsilankiusį maisto vertintojų desantą apstulbino valgyklose pamatyti kontrastai. Vienose už pietums įdėtus pinigus vaikai šlamščia kreminius pyragaičius, mėgaujasi zefyrais, pietus valgo iš lėkščių nudužusiais kraštais, o kitos sugeba mokiniams įsiūlyti kalnus daržovių, kokybiškos mėsos ir net košių.

Tikrintojų komisijos vakar netikėtai sulaukė „Aušros“ progimnazijos, V. Žemkalnio ir Raimundo Sargūno sporto gimnazijų bei „Sigutės“ lopšelio-darželio valgyklos.

„Atėjome tik pirmadienį, o prie grindų jau kojos limpa“, – nešvara Panevėžio „Aušros“ progimnazijos valgykloje nustebino Maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoją Daivą Ruželienę.

Anot jos, darbuotojoms derėtų ir apsišvarinti, ir atnaujinti valgiaraštį. Mokiniams siūlomi kai kurie patiekalai, vertintojos teigimu, jau seniai nebepopuliarūs ir retai bevalgomi.

„Šiais laikais reikėtų sudaryti modernesnį valgiaraštį, nes vaikai šeimose valgo kitokį maistą ir maitinimosi įgūdžiai formuojami jau kitokie. Pieniška sriuba pietums tikrai nebepopuliaru“, – sako specialistė.

Dešrelėse – kalio sorbatas

Vertintojų dėmesį atkreipė, kad pirmadienį „Aušros“ mokyklos valgykloje daug vaikų atsisakė valgyti tądien pagamintus mielinius blynus. Tai reiškia, pasak D. Ruželienės, kad toks maistas vaikams nėra priimtinas.

„Tai tikrai maisto švaistymas“, – įvertino tikrintojai.

Tačiau mokiniai itin noriai pirko gardumynus, kuriuose gausu cukraus. Kreminės konditerijos gaminys – ragelis su kremu tądien buvo bene paklausiausia prekė bufete.

Mokiniams siūlyta ir daugiau saldžių produktų, pavyzdžiui, smaližių mėgstamų zefyrų, nors tokių produktų vaikų mityboje neturėtų būti.

D. Ruželienės teigimu, liūdna, kad šiais laikais mokyklos valgykloje vaikams patiekiami patiekalai netgi su vaikų mityboje neleistinais maisto priedais. „Aušros“ mokiniai alkį malšino valgykloje pirktomis bandelėmis su dešrele, į kurios sudėtį įeina kalio sorbatas.

Didžiąją dalį vaikams patiekiamo maisto, pasak D. Ruželienės, turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės. Į valgyklos darbuotojų pasiteisinimus, jog paruoštos salotos dažniausiai lieka nesuvalgytos ir keliauja į atliekas, vertintojai atkerta, jog pačių virėjų rūpestis, kaip sveiką maistą patraukliai pagaminti.

„Vaikai visų pirma renkasi akimis. Maisto pateikimas turėtų būti kitoks, įvairesnis, o valgyklos darbuotojams derėtų pagalvoti, kaip tą maistą padaryti patrauklų vaikams“, – sako D. Ruželienė.

Vertintojus nustebino ir „Aušros“ progimnazijos valgyklos inventorius – lėkštės, puodeliai nuskilusiais kraštais, o vaikams neįskiepytas įprotis prieš valgį nusiplauti rankas.

Taikosi prie vaikų įgeidžių

Nors „Aušros“ progimnazijoje mokinių maitinimą organizuoja ne pati švietimo įstaiga, o patalpas išsinuomojusi individuali D. Žilinskienės įmonė, Švietimo ir mokslo ministerijos specialistės Ramutės Zungailienės teigimu, į paslaugos kokybę turėtų atkreipti dėmesį mokyklos vadovybė.

„Bet kokiu atveju mokyklos direktorė atsakinga už maitinimo organizavimą ir turėtų daugiau pareikalauti iš verslininkų“, – „Sekundei“ kalbėjo ministerijos atstovė.

„Aušros“ mokykloje verslininkai kasdien pamaitina iki 220 mokinių. Iš jų 27 proc. gauna nemokamą maitinimą.

Mokyklos direktorė Giedrė Gruzdienė tvirtina, jog valgiaraštis, patiekalų pasirinkimas didelis, o tėvai pretenzijų dėl maitinimo nereiškia.

„Vaikams vieną dieną skaniau, kitą prasčiau, tai priklauso juo jų nuotaikos. Ypač mėgsta tokį maistą, kokį valgo namuose. Daržovių valgykla patiekia pakankamai, bet ne visi mokiniai sutinka jas valgyti“, – aiškino direktorė.

Nors maisto vertintojai atkreipė dėmesį į virėjoms grąžinamas lėkštes su nesuvalgytais blynais, valgyklos darbuotojos tvirtino, jog šis patiekalas, taip pat ir varškėčiai, yra vienas mėgstamiausių.

„Vaikai mažai valgo mėsos. Guliašų niekas, net didieji nevalgo. Kiekvieną dieną verdame skirtingą sriubą, bet iš visos mokyklos vos penki vaikai ją perka. Mums rekomenduoja patiekti kuo daugiau salotų, bet vaikai ir jas grąžina nesuvalgę“, – aiškino virėja.

Sportininkų maistas pavyzdinis

„Aušros“ progimnazijos valgyklą tikrintojai įvertino prasčiausiai. V. Žemkalnio, R. Sargūno sporto gimnazijų bei „Sigutės“ lopšelyje-darželyje pažeidimų maisto vertintojai neužfiksavo.

Visgi galutinius įvertinimus komisija pateiks išanalizavusi trijų savaičių valgiaraščių kopijas.

Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus specialisto Almanto Kranausko teigimu, geriausiai įvertinta sporto gimnazijos valgykla. Mokykla pati organizuoja mokinių maitinimą, o maistas jauniesiems sportininkams nemokamas.

„Vaikai į lėkštes įsideda tiek, kiek žino, kad suvalgys. Nėra jokių prievartinių dalykų ir jokio lėkštėse palikto nesuvalgyto maisto. Patiekalai kokybiški, papjaustyta gryna mėsa, ne koks marmalas, kelių rūšių daržovių salotų galima krautis kiek nori. Sočiai ir kokybiškai pavalgiusiems vaikams nelieka noro per pertraukas lėkti į parduotuvę užkandžių“, – įvertino A. Kranauskas.

Mokykloje dirba dietologas

R. Sargūno sporto gimnazijos valgykloje mokiniai maitinami keturis kartus per dieną – nuo 7.15 iki 20 val. Kasdien čia pavalgo 225 vaikai.

„Kreminių pyragaičių pas mus nerasite. Pateikiamas sveikas, sportuojantiems vaikams subalansuotas maistas. Daug daržovių, vaisių, nemažai vandens, skysčių.

Pietų pagrindinis patiekalas visada būna mėsa arba žuvis, nes vaikams po treniruočių reikia atkurti energijos balansą. Iš ryto gauna košių“, – vardijo gimnazijos direktorė Jūratė Pauliukienė.

Mokykla turi dietologą, įvertinantį dienos racioną, patiekalų kalorijų kiekį. J. Pauliukienės teigimu, vaikų mitybos įgūdžiai ugdomi ne tik valgykloje, bet ir pamokose. Vienas iš privalomų visoms klasėms ugdomųjų dalykų – sportas ir sveikata. Per šias pamokas aiškinama apie maisto reikšmę sportiniams pasiekimams.

„Mūsų mokiniai puikiai supranta, kad nevalgę vitaminizuoto maisto, tų pačių košių rytais, nepasieks gerų rezultatų“, – sako J. Pauliukienė.

Madingų receptų nesivaiko

Dviejų ministerijų į Panevėžį atsiųsti maisto vertintojai prie pavyzdinių priskyrė ir „Sigutės“ lopšelį-darželį. Tikrintojai išgyrė jame taikomą praktiką, kai kiekvienas vaikas turi asmeninį pažymėtą puodelį.

„Niekur Lietuvoje nematėme darželiuose asmeninių puodelių. Dažniausiai prie vandens talpyklos pastatomas vienas puodelis ir visi iš jo geria. Darbuotojai nepasivargina net jo išplauti, nors tai tiesioginis kelias plisti infekcijoms“, – teigė A. Kranauskas.

Nors pastaruoju metu Panevėžyje kilo nemenkas ažiotažas dėl ikimokyklinėse įstaigose patiekiamų pagal mitybos specialistės Ramintos Bogužienės sveikatai palankių receptų knygą ruoštų, bet vaikų nevalgomų patiekalų, „Sigutės“ lopšelyje-darželyje, pasak tikrintojų, mažieji valgė itin noriai ir porcijų neteko išmesti į atliekas.

Visgi šis darželis patiekalus gamina ne pagal išgarsėjusią knygą, siūlančią žemaičių blynus su lęšiais, bet paties parengtą bei su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintą valgiaraštį.

 

Galerija

Komentarai

  • po ligoninių, mokyklų, darželių turėtų ateiti eilė patikrint ir darbininkų, statybininkų valgiaraščius, ar sudaromos sąlygos sunkų fizinį darbą lauke dirbantiems žmonėms. Ar jie turi galimybę kasdien pavalgyti normalius šiltus pietus.

    • Pritariu, pritariu, pritariu!!!

Rodyti visus komentarus (2)

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų