Mėgstantiesiems morkas vaistų nereikia

Mėgstantiesiems morkas vaistų nereikia

Žalios morkos ir iš jų pagaminti patiekalai ne tik labai skanūs, bet ir neapsakomai naudingi. Morkų salotas rekomenduojama kramsnoti tarp valgių, kad nekamuotų alkis.

Svarbiausia morkos šakniavaisyje esanti medžiaga yra beta karotenas, iš jo organizme pagaminamas vitaminas A. Vienoje morkoje yra maždaug tiek vitamino A, kiek jo yra didelėje kapsulėje. Bet morkose esantį vitaminą organizmas lengviau pasisavina. Šiose daržovėse yra nemažai seleno, kuris sustiprina imuninę sistemą, palankiai veikia širdį, stimuliuoja lytinį aktyvumą, padidina organizmo atsparumą stresams.

Nustatyta, kad beta karotenas organizme sėkmingai virsta vitaminu A tik tada, kai jame nestinga vitamino E, geležies, cinko ir skydliaukės hormonų. Todėl patariama morkas valgyti su kitomis daržovėmis, kuriose yra minėtų medžiagų.

Gydomosios savybės

Neutralizuoja laisvuosius radikalus ir kitas kenksmingas medžiagas.

Stiprina visas organizmo gleivines.

Suaktyvina ląstelių apykaitą.

Atjaunina ląsteles ir audinius, sulėtina senėjimo procesus.

Pagreitina plaukų augimą.

Pagerina odos išvaizdą.

Stiprina imunitetą.

Pagerina regėjimą, gydo vištakumą.

Stiprina širdį ir kraujotakos sistemą.

Stimuliuoja spermos gamybą ir padidina lytinį pajėgumą.

Geriau skaninti riebalais

Kad organizmui būtų lengviau pasisavinti morkose esančias naudingąsias medžiagas, ypač beta karoteną ir seleną, virtas morkas reikia sumaišyti su riebalais, geriausia augaliniu aliejumi. Svarbiausi karotenai tirpsta tik riebaluose, todėl be jų negali patekti į kraują ir nusigauti iki ląstelių.

Nevirtų morkų patiekalus taip pat rekomenduojama skaninti turinčiais riebalų produktais: grietine, grietinėle ar pienu.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų