Krienų lapai – gerai sveikatai

Krienų lapai – gerai sveikatai

Krienus pradėta auginti dar senovės Romoje ir Graikijoje. Graikai iki šiol labai vertina krienus, iš kurių ruošia ypatingus patiekalus. Gydomosiomis savybėmis pasižymi ne tik krienų šaknys, bet ir jų lapai.

Kokių naudingųjų medžiagų yra krienų lapuose?

Krienų lapuose gausu baltymų. Tai požymis, jog krienų lapai yra labai maistingi, bet nekaloringi, nes 100 g krienų lapų tėra 64 kalorijos. Krienų lapuose taip pat yra B grupės vitaminų, vitaminų C ir E, nikotino rūgšties; pačių populiariausių mineralinių medžiagų: magnio, kalcio ir kalio; biologiškai aktyvių medžiagų; įvairių eterinių aliejų; pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių; gliukozės ir krakmolo; skaidulų.

Verta pažymėti, kad krienų lapuose esančios biologiškai aktyvios medžiagos veiksmingai naikina bakterijas, todėl juos patariama vartoti konservuojant daržoves. Krienų lapų prieskonines savybes nulemia juose esantys eteriniai aliejai. Saikingai vartojami krienų lapai gerina apetitą, naikina žalinguosius mikrobus organizme.

Specialistai krienų lapus vadina natūraliais gamtiniais antibiotikais. Seniau krienų lapus vartodavo kaip antiseptikus. Iš krienų lapų galima ruošti išorinius kompresus. Vidiniam vartojimui tinkami krienų lapai padeda gydyti uždegimus. Pavyzdžiui, gydant burnos gleivinės ligas, krienų lapus galima vartoti kaip antiseptikus, juos naudinga pakramtyti.

Krienų lapai taip pat padeda normalizuoti skrandžio ir žarnyno darbą. Veiksmingai didina sumažėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą. Padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, pagerėja virškinamojo trakto darbas.

Krienų lapai stiprina imuninę sistemą. Peršalimo ligų sezono metu krienų lapai padeda žmogaus organizmui kovoti su žalingaisiais virusais ir bakterijomis. Juos galima panaudoti įvairių ligų profilaktikai. Be to, krienų lapai žmogaus organizmui suteikia papildomos energijos ir gausiai aprūpina vitaminais.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų