Kinkanai – draugiškieji citrusai

Kinkanai – draugiškieji citrusai

Kinkanai – egzotiški citrusiniai vaisiai. Nors ant lietuvio stalo šie smulkūs oranžiniai citrusai dar gana reti, tačiau pasižymi išskirtinėmis maistinėmis savybėmis.

Kinkanai naudingi ir džiovinti, ir švieži. Juose gausu kone visų normaliai sveikatai palaikyti reikalingų medžiagų, daug eterinių aliejų. Kinkanai turtingi vitaminų A, C, E, turi kalio ir kalcio, geležies, magnio, vario, natrio, cinko ir fosforo.

Dėl savo naudingųjų savybių kinkanai puikiai tinka peršalus ar kankinant gerklės skausmui. Sergant gastritu ir skrandžio opalige. Naudingi nervų sistemai, sergant cukriniu diabetu, aterosklerozė.

Kinkanus dažnai valgo šviežius arba tik jų žieveles. Kadangi jų žievelė saldi, o vidurys sultingas ir rūgštus, šviežius vaisius paprastai valgo neluptus, dėl skonio kontrasto pojūčio.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų