Kad šventinės nuotaikos nesugadintų negalavimai

Kad šventinės nuotaikos nesugadintų negalavimai

Dažniausiai užkrečiamosiomis žarnyno ligomis žmonės suserga dėl namuose pagaminto nesaugaus maisto, todėl artėjant gražiausioms žiemos šventėms Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento specialistai primena apie maisto higienos principų laikymosi svarbą.

Su maistu gali plisti apie 40 rūšių įvairių mikroorganizmų (bakterijų, virusų, parazitų).

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, kurie žmogui sukelia žarnyno infekcines ligas, gali būti gyvūniniame maiste (ypatingai termiškai neapdorotame), ant daržovių ir vaisių, vartojimui paruoštame maiste, jei jis buvo paruoštas ir laikomas nesaugiai.

Nuo žmogaus ar užkrėsto maisto patekę įvairūs patogeniniai mikroorganizmai gali sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą ar net sunkias žarnyno infekcines ligas, todėl labai svarbu tinkamai gaminti maistą ir vengti kryžminės taršos.

Dažnai plauti rankas, virtuvėje naudojamas priemones, produktus

Visada plauti rankas prieš maisto gaminimą, valgį ar kūdikio maitinimą. Nepamiršti nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, po pakalbio telefonu, po važiavimo visuomeniniu transportu, pasinaudojus tualetu ar pakeitus kūdikiui vystyklus.

Kruopščiai nuplauti šiltu tekančiu vandeniu pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lenteles). Dažnai keisti indų plovimo kempinėles.

Ant kiaušinių lukštų gali būti patogeninių mikroorganizmų, todėl prieš naudojimą juos būtina nuplauti. Labai žemėtas daržoves galima užmerkti pasūdytame vandenyje, kad būtų lengviau nuplauti nešvarumus.

Termiškai neapdorotus produktus svarbu laikyti atskirai nuo termiškai apdorotų

Jau perkant maistą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pirkinių krepšelyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą. Laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Maisto laikymui pakartotinai nenaudoti vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių. Maisto produktus atitirpinti šaldytuve gamintojo pakuotėje, mikrobangų krosnelėje arba po tekančio vandens srove.

Maistą gerai termiškai paruošti

Gerai išvirti ar iškepti mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų