Jautresniems žmonėms pavojingi ir valgomieji grybai

Jautresniems žmonėms pavojingi ir valgomieji grybai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento specialistai teigia, kad apsinuodijusių grybais pasitaiko ištisus metus, ne tik intensyvaus grybavimo laikotarpiu.

Apsinuodijama konservuotais ar džiovintais grybais, tačiau kiekvienais metais apsinuodijimų skaičius išauga tada, kai daugelis gyventojų patraukia į miškus rinkti rudens gėrybių.

Pavojingi tiek valgomi, tiek nuodingi grybai

Net ir suvalgius valgomų grybų labai dažnai atsiranda virškinamojo kanalo veiklos sutrikimų, pasireiškiančių sunkumu skrandyje, pykinimu, vėmimu, viduriavimu. Minėti simptomai atsiranda per keletą valandų po grybų valgymo ir dažnai praeina savaime per 2-4 val.

Po kelių valandų ar net kitą dieną po to, kai buvo suvalgyta nuodingų grybų, vėlgi atsiranda pykinimas, vėmimas, viduriavimas, kuris savaime išnyksta, tačiau šiuo metu prasidėjęs ūminis kepenų veiklos sutrikimas kelia grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir gyvybei.

Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas

Įtarus apsinuodijimą grybais, būtina nedelsti ir kreiptis į gydytoją, nes tik atlikus reikiamus tyrimus bus galima atskirti persivalgymą nuo apsinuodijimo.

Patarimai grybų mėgėjams

Einant į mišką grybautojams rekomenduojama vilkėti šviesesnius, ilgomis rankovėmis drabužius, nes tuomet bus lengviau pamatysi ropojančią erkę, kuri gali sukelti ne ką mažiau problemų nei grybai. Grįžus iš miško atidžiai apžiūrėkite visą kūną. Pastebėjus įsisiurbusią erkę, staigiu judesiu kuo skubiau ją pašalinkite pincetu ar kitomis priemonėmis.

Nerinkite mažai žinomų grybų, taip pat nepatariama valgyti nepažįstamų žmonių rinktus grybus.

Grybai linkę kaupti sunkiuosius metalus, todėl grybauti reikėtų miškuose, kurie nutolę nuo kelių, geležinkelio bent 20-500 metrų.

Renkant grybus reikia gerai nuvalyti žemėtus kotus, nes žemėje gali būti pavojingų botulizmą sukeliančių bakterijų. Tokius grybus uždarius hermetiškuose induose, susidarius anaerobinėms (be deguonies) sąlygoms, gali pradėti daugintis botulizmo bakterijos ir išskirti labai nuodingą egzotoksiną. Jei išpūstas konservuotų ar marinuotų grybų stiklainio dangtelis, įtartina spalva – tokių grybų vartoti griežtai negalima. Konservuotus grybus patariama suvartoti per pusmetį.

Surinktus grybus reikia gerai išvirti, o jų nuovirą – išpilti. Geriau, jeigu verdant nuoviras nupilamas kelis kartus.

Jau paruoštus grybus reikia laikyti šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0-6 laipsnių temperatūroje.

Apsinuodijimo požymiai gali atsirasti skirtingu metu, nes juos galėjo sukelti skirtingų rūšių grybai.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų