Gardus netikras zuikis

Gardus netikras zuikis

Netikras zuikis – kepinys, kurio pavadinimas ne vienam jaunosios kartos atstovui iš pradžių sukelia nuostabą, o paskui – klausimą: ar jis pagamintos iš zuikienos? Iš tiesų netikras zuikis – tai keptas maltos mėsos patiekalas, pagardintas įvairiais ingredientais: žolelėmis, daržovėmis, vaisiais ar grybais. Šį valgį nuo seno gamina daug tautų, o įvairių receptų galima rasti ir labai senose kulinarijos knygose. Dažnai netikro zuikio receptas pateikiamas prie šv. Velykų stalo patiekalų.

„KLASIKINIS: kaip pas mamą“

JUMS REIKĖS:

  • 1 kg maltos mėsos
  • 2 kiaušinių
  • 2 riekelių batono
  • 200 ml pieno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 svogūno
  • druskos, juodųjų maltų pipirų, prieskonių mėsai pagal skonį
  • 2 valg. š. krakmolo

KAIP GAMINTI:

Mėsą sumalkite mėsmale, įdėkite porą riekelių batono, pamirkyto piene.

Pridėkite smulkinto česnako, prieskonių, druskos, pipirų, smulkinto svogūno, krakmolo, porą kiaušinių.

Mėsos masę apie pusvalandį kruopščiai minkykite. (Kai kurios šeimininkės suformuotą gabalą netgi padaužo į stalą kokias 5 minutes, kad mėsa gerai suliptų, neliktų tarpelių ir išeitų oras.)

Drėgnomis rankomis formuokite netikrą zuikį.

Dėkite gaminį į kepimo skardą, apibarstykite prieskoniais (galima šalia pridėti bulvių).

Įpilkite truputį vandens ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.

Iškepusiam zuikiui iš pipirų padarykite akis, iš lauro lapelių – ausis.

„PAGERINTAS: su kiaušiniais viduje“

JUMS REIKĖS:

  • 200 g kiaulienos lašinukų
  • 2 kiaušinių
  • 2–3 virtų nuluptų kiaušinių
  • 0,3 kg kiaulienos
  • 0,7 kg jautienos
  • 3 riekelių piene išmirkyto batono
  • 1 svogūno
  • 2–3 česnako skiltelių
  • 2 morkų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnio kvapiųjų pipirų
  • 1 arb. š. druskos
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • 0,5 arb. š. čiobrelių

KAIP GAMINTI:

Lašinukus susmulkinkite kuo mažesniais gabaliukais, jei neturite mėsmalės.

Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

Morkas nuskuskite, nuplaukite ir smulkiai sutarkuokite.

Susmulkintus svogūną ir morkas apkepinkite aliejuje su žiupsneliu druskos ir įmaišykite į maltą mėsą. Kiaulieną, jautieną, lašinukus ir batoną gerai išmaišykite (arba sumalkite), įmaišykite kiaušinius.

Suberkite kvapiuosius ir juoduosius pipirus, čiobrelius, likusią druską ir gerai išmaišykite.

Iš paruoštos masės suformuokite zuikį, gražiai įsprauskite į vidurį virtus kiaušinius, viršų užlyginkite.

Skardą patepkite aliejumi. Ant jos atsargiai perkelkite mėsos ritinį.

Kepkite 200 °C orkaitėje apie 40 minučių.

Patiekite su šviežiomis arba troškintomis daržovėmis.

Atkreipkite dėmesį, kad patiekalas visada vadinamas netikru zuikiu arba netikru kiškiu, bet niekad neteko sutikti netikro triušio arba kito naminio gyvūnėlio, kurį galima valgyti ne tik per šventes.

„SENOVINIS“:

JUMS REIKĖS:

  • 0,9 kg veršienos
  • 680 g jautienos
  • 450 g riebios kiaulienos
  • 1 svogūno
  • Citrinų žievelių
  • 3–4 kvapiųjų pipirų žirnelių
  • 3–4 juodųjų pipirų žirnelių
  • 3 gvazdikėlių
  • 0,5 valg. š. druskos
  • Lašinių

KAIP GAMINTI:

Mėsą labai smulkiai sukapokite su svogūnu, šiek tiek citrinų žievelių, sumaltais abiejų rūšių pipirų grūdeliais, gvazdikėliais ir druska.

Viską suminkykite, suteikite masei tradicinę netikro zuikio formą.

Gaminį uždenkite piršto ilgio lašinių bryzeliais.

Kepkite orkaitėje valandą su trupučiu vandens, neaukštoje temperatūroje.

Patiekite su kepsnių padažu, salotomis arba kompotu.

 

 

 

 

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų