Bruknė – dosni uoga

Bruknė – dosni uoga

Peršalus ar sergant gripu naudinga valgyti bruknes – uogas ar uogienę, gerti jų sultis, arbatą. Sergantiesiems cistitais šios uogos taip pat padės.

Bruknėse gausu organinių rūgščių, pektinų, raugų, vitamino C, mineralinių medžiagų – fosforo, kalio, kalcio, geležies, mangano, magnio.

Gydyti vartojamos ne tik uogos, bet ir lapai. Liaudies medicinoje bruknių lapų užpilai ir nuovirai vartojami sergant inkstų, tulžies pūslės akmenlige, gastritais, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, kepenų ligomis, reumatu. Jų nuoviro duodama gerti žmonėms, kurie naktį nelaiko šlapimo.

Nuovirui pagaminti reikia 20–30 g lapų ir trijų stiklinių karšto vandens. Mišinys verdamas 10 minučių, paskui perkošiamas ir geriamas tris kartus per dieną.

Uogų užpilas labai tinka karščiuojantiems ligoniams. Virtos bruknės, pridėjus medaus, rekomenduojamos sergant plaučių tuberkulioze. Uogas ir jų sultis patariama vartoti, kai padidėjęs kraujospūdis.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų