Angliški Kalėdų keksai keliauja ir ant lietuvių šventinio stalo

Angliški Kalėdų keksai keliauja ir ant lietuvių šventinio stalo

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, dažnas intensyviai galvojame, ne tik kokiomis dovanomis šiemet pradžiuginsime artimuosius, bet ir ką dėsime ant šventinio stalo. Tarp Kalėdų vaišių dažniausiai atsiduria jau tradiciniai tapę žuvies, daržovių ar grybų patiekalai. Maisto ekspertai sako, kad lietuviai tradicijas prisimena ir rinkdamiesi desertus, o prekybininkų teigimu, tarp kūčiukų ir spanguolių kisieliaus pirkėjai ant stalo randa vietos ir žymiajam kalėdiniam keksui.

Nuo košės iki ištaigingo pyrago

Visame pasaulyje populiarus kalėdinis keksas dar prieš keletą šimtmečių visai nepriminė pyrago. Anglijoje, iš kurios ir kilo šis šventinis skanėstas, žmonės Kalėdų išvakarėse valgydavo slyvų košę – tam, kad užpildytų skrandį po ilgos pasninko dienos. Bėgant metams, slyvų košės receptas buvo papildytas džiovintais vaisiais, prieskoniais ir medumi, kol galiausiai tapo mums visiems pažįstamu šventiniu keksu.

Šiandien kalėdinio kekso receptų yra daugybė. Kaip pastebi prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, skirtingi kekso gaminimo būdai atsirado šiam skanumynui išplitus po pasaulį.

„Kalėdinis keksas daugelyje pasaulio šalių yra neatsiejama švenčių tradicija, tačiau kiekviena šalis turi savo originalų šio deserto receptą. Pavyzdžiui, Karibų jūros regione vaisiai, kurie naudojami kepant kalėdinį keksą, net keletą mėnesių prieš šventes yra mirkomi rome. O Portugalijoje į kiekvieną šventinį pyragą yra įdedama pupelė. Tas, kuriam pakliūva kekso gabalėlis su staigmena, yra įpareigojamas kalėdiniu keksu pasirūpinti kitais metais“, – apie skirtingus receptus ir tradicijas pasakoja N. Juchnevič.

Keksą gardina lietuviškomis tradicijomis

Planuodami, kokius desertus patieksime ant šventinio stalo, dažniausiai renkamės jau gilias tradicijas turinčius lietuviškus patiekalus. Pasak IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, pirkėjai per šventes mielai išbando ir egzotiškesnius skonius, tačiau tradicijų laikymasis yra neatsiejamas nuo lietuviško Kalėdų stalo.

„Pirkėjai kalėdinius keksus pradeda skanauti dar gerokai prieš šventes, todėl kasmet stengiamės pasiūlyti kuo įvairesnį kalėdinių kepinių asortimentą. Pastebime, kad pirkėjai žavisi kitų šalių tradiciniais kepiniais, tad atsižvelgdami į šį poreikį šiemet siūlome vokišką Kalėdų keksą „Stollen“ ir Karibų įkvėptą „Šventinį keksą“ su datulėmis, papajomis ir romu. Vis dėlto iš viso asortimento daugiausia pirkėjų simpatijų laimi aguonų keksas, nes aguonos – privalomas lietuviško Kūčių stalo akcentas“, – sako B. Čaikauskaitė.

B. Čaikauskaitė priduria, kad didžiausias šventinių konditerijos gaminių pirkimo bumas prasideda likus kelioms dienoms iki Kalėdų, nes pirkėjų pamėgti skanumynai nėra ilgo galiojimo dėl jų gamyboje nenaudojamų konservantų. Taip pat kalėdiniai keksai pirkėjams greitai neatsibosta – šie konditeriniai gaminiai perkami ir pasibaigus visoms šventėms.

Pasigaminti galima ir patiems

Turintiems daugiau laiko ir norintiems šiek tiek egzotikos ant tradicinio vaišių stalo N. Juchnevič siūlo savo namus užpildyti citrinų, džiovintų papajų ir cukruotų apelsinų kvapu, kepant vokišką Kalėdų pasididžiavimą keksą „Stollen“.

„Į dubenį sudėkite 150 g minkšto sviesto bei 135 g cukraus ir gerai išmaišykite, kol gausite kreminę masę. Įmuškite 2 kiaušinius ir maišykite toliau. Kitame inde sumaišykite 185 g miltų, žiupsnelį sodos, po stiklinę norimų džiovintų vaisių bei kitų priedų, o tada miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase. Tešlą supilkite į riebalais išteptą kepimo formą ir 140 laipsnių temperatūroje kepkite apie 45 minutes. Keksui atvėsus papuoškite jį cukraus pudra ir patiekite ant šventinio vaišių stalo,“ – kalėdinį receptą pristato „Iki“ kepyklų vadovė.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų