Užduotis – suvaldyti cukrų

Užduotis – suvaldyti cukrų

Diabetas – liga, reikalaujanti nuoseklios ir griežtos kontrolės, ir pirmiausia – cukraus lygio kraujyje.

Niekam ne paslaptis, kuo pavojingi šio rodiklio svyravimai diabetikams. Jie grasina įvairiomis sunkiomis komplikacijomis, įskaitant apakimą, infarktą, galūnių amputacijas. Galima net mirtis.

Pirmiausia cukraus lygis kraujyje kontroliuojamas insulinu, vaistais. Tačiau apstu ir pagalbinių būdų, kurie ne tik kad malonūs, bet ir naudingi visam organizmui, nes jį stiprina. Tik nepamirškite jų iš anksto aptarti ir suderinti su gydytoju.

Taisyklinga ir subalansuota mityba

Kad pavyktų palaikyti sveiką gliukozės kiekį kraujyje, labai svarbu tinkamai maitintis.

Iš valgiaraščio būtina pašalinti:

  • produktus, turinčius cukraus ir angliavandenių,
  • riebų ir keptą maistą,
  • patiekalus, gamintus naudojant gyvulinius riebalus,
  • manų kruopas,
  • baltą duoną,
  • nenugriebtą ir kondensuotą pieną, grietinę, majonezą, grietinėlę, sūrius,
  • žąsieną ir antieną, bet kokią riebią mėsą,
  • sviestą,
  • dešras ir pieniškas dešreles,
  • ledus ir šokoladą.

Sumažėjus cukraus kiekiui kraujyje, į nuolatinį valgiaraštį rekomenduojama įtraukti šiuos produktus:

  • duoną su sėlenomis arba rupiai maltą juodą duoną,
  • ankštinius augalus,
  • virtas arba keptas su lupenomis bulves,
  • daržoves,
  • žuvies ir daržovių sriubas,
  • neriebų pieną,
  • triušieną, vištieną (be odelės), veršieną,
  • bet kokią baltą žuvį (be odelės).

Taip pat būtina valgyti daugiau augalinio maisto, pasižyminčio kuo stipresniu antidiabetiniu poveikiu. Tokiam priskiriami, pavyzdžiui, svogūnai ir česnakai, petražolės, salierai, burokai, morkos, kopūstai, agurkai ir pomidorai, cukinijos, baklažanai, moliūgai, špinatai, šparagai, pupos, produktai iš avižų, arbūzai, sojos ir sojų produktai.

Cukraus kraujyje pamažins ir rūgščios gėrybės, tokios kaip vyšnios ir abrikosai, serbentai ir bruknės, persimonai, citrinos, greipfrutai.

Diabetikams nepaprastai naudingas raugintų kopūstų sūrymas. Nereikėtų atsisakyti ir liesos varškės bei rūgpienio.

Svarbus ne tik maistas

Cukraus kiekį kraujyje sparčiai sumažina šaltis, fiziniai krūviai arba badavimas. Taigi normalizuoti gliukozės lygį padės, pavyzdžiui, kontrastinis dušas arba pasivaikščiojimas šaltame ore (ne šiuo metų laiku, žinoma). Jeigu praėjus pusvalandžiui po valgio parūpinsite organizmui nedidelį fizinį krūvį, gliukozės taip pat sumažės. Tik apie badavimą negali būti nė kalbos. Tiesiog valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau.

Fitoterapija – irgi išeitis

Gydymas žolelėmis cukraligės atveju nėra dominuojantis, tačiau jis labai padeda palengvinti diabetikų būklę ir palaikyti reikalingą gliukozės lygį.

Žinoma, yra ir vaistažolių, didinančių cukraus kiekį kraujyje, – reikia tik žinoti, kuriam tikslui kokios tinka. Štai paprastosios ievos mažina cukraus lygį. Tam naudojamas jų džiovintų vaisių nuoviras: vieną šaukštą ievos „uogų“ užpilkite stikline vandens, užkaiskite ir, kai vanduo užvirs, pavirinkite dar 3 minutes. Paskui palikite kelias valandas nusistovėti. Gydymo kursas – mėnuo. Padarius pertrauką, jį galima pakartoti.

Gliukozės kiekiui kraujyje mažinti tinka ir mišinys iš 2 dalių džiovintų mėlynių lapų, 2 dalių avižų šiaudų, 2 dalių pupelių ankščių ir vienos dalies sėmenų. Viską susmulkinkite, užvirkite 600 ml vandens ir dar 20 minučių virkite ant silpnos ugnies. Vartokite po 3 šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį.

Tiek per aukštą, tiek ir per žemą gliukozės lygį gali padėti sureguliuoti cinamonas. Šį gardžiai kvepiantį prieskonį diabetikams tiesiog privalu įtraukti į savo valgiaraštį ir naudoti kuo daugiau patiekalų. Mat cinamonas padeda organizmui angliavandenius pasisavinti iš lėto, taigi ir palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat cinamone esama ypatingos medžiagos, sustiprinančios insulino poveikį bei gerokai sumažinančios kasai tenkantį krūvį.

Sergantiesiems II tipo diabetu rekomenduojama kasdien suvalgyti po 7–8 krepšelius kiaulpienių – ne sykiu, o per du tris kartus.

Dideliu kiekiu insulino ir fruktozės garsėja bulvinės saulėgrąžos, dar vadinamos topinambais. Jos ne šiaip skanios, bet dar ir normalizuoja apytakos procesus, šalina iš organizmo šlakus bei toksinus. Norėdami sumažinti cukraus kiekį kraujyje, topinambus valgykite šviežius (1–2 per visą dieną) arba pasigaminkite jų nuoviro. Paprasčiausiai užpilkite į bulveles panašias šaknis 1 litru vandens ir virkite 15 minučių (jei topinambai džiovinti – 50 minučių).

Dar vienas gardus diabetikų pagalbininkas – mėlynės. Jų lapuose yra glikozido mirtilino, mažinančio cukraus kiekį kraujyje ir reguliuojančio kasos funkciją – visai kaip insulinas. Todėl drąsiai plikykite džiovintus mėlynių lapus ir gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną.

Ši arbata itin veiksminga esant lengvai diabeto formai.

Mažas cukraus kiekis kraujyje taip pat gali turėti šalutinį poveikį. Taip nutikus paprastai subjūra nuotaika, pablogėja savijauta, kai kurie žmonės atsiduria ant nualpimo ribos.

Greitai įveikti tokius simptomus taip pat padės žolelės. Pavyzdžiui, ožiarūčiai tinka visiems insuliną vartojantiems diabetikams. Iš jų gaminamas nuoviras, kuriam reikia šaukšto smulkintų džiovintų žolynų ir trupučio šilto vandens. Užpilkite termose ir palikite 3 valandoms, kad pritrauktų. Išgėrus tokios arbatos, jau po kelių valandų cukraus kiekis kraujyje normalizuosis, o poveikis išsilaikys iki 10 valandų.

Dar viena puiki priemonė gliukozės lygiui sumažinti yra šilkmedis. Paimkite vieną šaukštą vienodomis dalimis sumaišytų baltojo šilkmedžio lapų, pupelių ankščių, mėlynių lapų ir kukurūzų purkų, užpilkite stikline vandens, kelias minutes pavirkite ir leiskite valandą nusistovėti. Gerkite po valgio.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų