Vakarienės (re)forma

Vakarienės (re)forma

Pasitelkiant kūrybiškumą net daugybę kartų namuose ruošiami valgiai sukelia visiškai naujų emocijų. Kaip neskubrius savaitgalio pusryčius ar draugų vakarienes paversti maža švente, pasakoja ir rodo švenčių dekoratorės „Dega rūtos“.

Fotografuota restorane „Gaspar‘s“ Indai „Šilko keramikos“ ir restorano „Gaspar‘s“ nuosavybė. Dariaus Markūno fotografija.

Nauja yra pamiršta sena

Stalo serviravimas prasideda nuo tinkamo indų parinkimo, kurį labiausiai diktuoja planuojami valgiai. Tačiau verta atsižvelgti ne į tik į funkciją, bet ir į emociją bei estetiką. Pavyzdžiui, ištraukti pamirštą ir, anot jūsų, per daug senoviškai atrodantį močiutės servizą: nemaža tikimybė, kad šiandien namuose jis atsiskleis naujai ir žavingai. Indai gali padiktuoti ir vakarienės temą ar kryptį. Galbūt sumanysite pagaminti firminio močiutės patiekalo variaciją ar kaip tik kursite kontrastą patiekdami egzotiškus valgius.

Fotografuota restorane „Gaspar‘s“ Indai „Šilko keramikos“ ir restorano „Gaspar‘s“ nuosavybė. Dariaus Markūno fotografija.

Organiška ir universalu

Jei jau kurį laiką galvojate apie naują servizą, pasižvalgykite į šiuo metu itin geidžiamus organiškų, nelygių formų, medžiagų ir faktūrų indus. Taip ir maga juos liesti, tyrinėti jų medžiagiškumą. Tokie indai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui, nors apskritai patartume tokios perskyros vengti. Geriau turėkite vieną, bet gerą ir universalų. Gausų pasirinkimą ir gerą kokybę siūlo ir lietuvių keramikai. Indus verta apžiūrėti gyvai: įvertinti svorį, dydį, paviršių, blizgesį ir įsivaizduoti, kaip jie atrodys namų aplinkoje.

Fotografuota restorane „Gaspar‘s“ Indai „Šilko keramikos“ ir restorano „Gaspar‘s“ nuosavybė. Dariaus Markūno fotografija.

Kuo įdomiau

Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos ypač liberalios ir eklektiškos. Dominuoja neįprastų formų, tūrių ir spalvų indai. Kuo įdomesni, tuo geriau. Restoranai žengia dar toliau improvizuodami ir patiekia valgius medžių žievėse, kevaluose, nugludintose šukėse ir t. t. Galbūt išdrįsite ir jūs? Viena iš tikrai vertų išmėginti madų – permatomo stiklo indai, kurie gali atrodyti kitaip padėti ant kitos staltiesės, servetėlės ar – paeksperimentuokite – augalų lapų.
Iš kartos į kartą. Į kokybiškus, patogius ir iš mados neišeinančius įrankius tikrai verta investuoti, jie kaipmat pagerins bendrą stalo vaizdą. Daiktų su istorija mėgėjams vertėtų pasikuisti šeimos sandėliukuose ar antikvariatuose, kur galima sukomplektuoti eklektišką skirtingų, bet tarpusavyje savitai derančių įrankių rinkinį.

Fotografuota restorane „Gaspar‘s“ Indai „Šilko keramikos“ ir restorano „Gaspar‘s“ nuosavybė. Dariaus Markūno fotografija.

Amžinoji žaluma

Apie šią dizaino ir architektūros kryptį išsamiai rašyta žurnalo „Namas ir aš“ gegužės mėnesio numeryje, tačiau neprošal pridurti, kad gamtos motyvai karaliauja ir ant stalų ir liautis nežada. Paįvairinkite stalo serviravimą augalija. Statykite žemas puokštes (aukštos užstos stalo kompanionus ir trukdys pasiekti maistą) ar tiesiog pamerktus žiedynų, lapų ar uogienojų rinkinius. Augalų lapų padėkite po stiklinėmis žvakidėmis, lėkštėmis, šakelių užkiškite už virvele perrištos servetėlės. Nuostabiai kvepės, atrodys ir malonią funkciją atliks prieskoninių žolelių vazonėliai ar pamerktos skintų bazilikų, čiobrelių, mėtų ir kitų augalų šakelės, kurias čia pat galėsite skabyti ir jomis pasiskaninti valgius.

Fotografuota restorane „Gaspar‘s“ Indai „Šilko keramikos“ ir restorano „Gaspar‘s“ nuosavybė. Dariaus Markūno fotografija.

Sezoninė estetika

Būtinai atsižvelkite į sezoną ir dekoruokite stalą lengvai pasiekiamomis jo gėrybėmis. Šaltojo sezono vaišėms idealiai akompanuos per vidurį išdėlioti obuoliai ir kriaušės (jie gali būti ir užkandis), įvairiaspalviai moliūgai, granatai, kankorėžiai, pušies šakelės. O pajūryje rinkti ir vasaros dienas primenantys akmenėliai, kurių, galima lažintis, namuose turime visi, tobulai derės prie šviesaus pusryčių stalo.

Fotografuota restorane „Gaspar‘s“ Indai „Šilko keramikos“ ir restorano „Gaspar‘s“ nuosavybė. Dariaus Markūno fotografija.

Staltiesių ir takelių triukai

Tai greičiausias ir paprasčiausias būdas pakeisti stalo vaizdą. Nors daugelis žmonių yra įpratę dengti visą stalą, patariame išbandyti praktiškesnį, bet ne prastesnį variantą – takelius, kuriuos galima tiesti per vidurį ar ten, kur dedamos lėkštės.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų