Leono Garbačausko fotografija

Trys kainos – viena virtuvė. Kokią pasirinkti?

Trys kainos – viena virtuvė. Kokią pasirinkti?

Į ką turėtume atsižvelgti kurdami savo namų virtuvę? Kaip sukurti estetišką ir funkcionalią erdvę? Galiausiai kokią biudžeto dalį jai skirti? Studijos „InArch“ interjero architektė atskleidžia svarbiausius virtuvės įrengimo niuansus ir apžvelgia tris skirtingų biudžetų variantus.

Architektė išskiria keturis privalomus apgalvoti virtuvės įrengimo aspektus: patogų ergonominį virtuvės išdėstymą, stilistinį įrengimą, tinkamai parinktas medžiagas bei furnitūrą ir kokybišką buitinę techniką.

„Patogu, kad indaplovė būtų šalia plautuvės, šalia šaldytuvo norisi darbo stalo arba tos pačios plautuvės“, – apie patogų išdėstymą erdvėje kalba ji. Architektė pabrėžia, kad vienas svarbiausių dalykų virtuvėje – patogus ir tvirtas darbastalis bei gerai apgalvota sandėliavimo vieta.

Interjero specialistė įsitikinusi, kad virtuvė turi stilistiškai susilieti su bendra namų erdve arba būti akcentas, tačiau būti bendra viso interjero dalimi. „Dažnai mėgstu paminėti formulę 2E. Ergonomika plius estetika. Kai suderinami abu aspektai, virtuvė tarnauja žmogui, o ne žmogus jai. Vadinasi, ji ir vizualiai, konceptualiai dera prie interjero, ir yra patogi darbui joje“, – sako I. Dorofėjūtė, paklausus, kokią virtuvę galima vadinti ir stilinga, ir patogia.

Kurdama virtuvę, interjero architektė siūlo netaupyti geresnės kokybės stalviršiui,

kokybiškai eksploatuojamų dalių – stalčių, spintelių – furnitūrai bei įsigyti bent jau vidutinio lygio buitinę techniką. „Kitaip tariant, investuojame į labiau naudojamas virtuvės dalis“, – pabrėžia ji.

Visi keturi minėti reikalavimai turi būti įvykdyti bet kokio – ekonominio, vidutinio ar aukšto – biudžeto virtuvėje.

Kokią biudžeto dalį atriekti virtuvei, anot specialistės, priklauso nuo žmogaus poreikių. Remdamasi praktika, ji sako, kad, įrengiant iki 100 kv. m ploto butą, virtuvės įrengimas su vidutinio lygio buitine technika sudaro ~20–25 proc. viso įrengimo biudžeto. „Tai atrodo didelė suma, tačiau, jeigu virtuvė naudojama dažnai, tikrai verta į ją investuoti“, – šypsosi I. Dorofėjūtė.

Daugiau apie virtuvę – „InArch“ interjero architektės I. Dorofėjūtės vaizdo pasakojime.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų