„Cadaval & Solà-Morales“ projektas, Sandros Pereznieto fotografija

Prisijaukinti statinius: buvusio teatro erdvės pritaikytos gyvenimui

Prisijaukinti statinius: buvusio teatro erdvės pritaikytos gyvenimui

Netoli Avinguda Diagonal prospekto, kertančio Barselonos centrą, stovintis gyvenamasis namas anksčiau tarnavo kaip teatras, o XIX a. buvo pašiūrė ir tualetinio popieriaus sandėlis. Projekto tikslas – išgryninti ir parodyti vertingąsias šio pastato konstrukcines savybes.

Pagrindinė idėja buvo išsaugoti autentišką plytų mūrą ir medines stogo gegnes. Vidinei ir kiemo erdvei sukurti panaudotos ortogonaliai suskaidytos stiklinės vitrinos. Toks skaidymas kuria grafinį ryšį su stogo konstrukcija. Stogas dengtas polikarbonatu, kuris, tiesą sakant, iškrenta iš konteksto, tačiau nekonkuruoja su autentiška namo struktūra.

„Cadaval & Solà-Morales“ projektas, Sandros Pereznieto fotografija

Atvira erdvė aukštomis lubomis diktuoja lofto charakterį. Vietos čia tiek daug, kad bendroje erdvėje su svetaine, virtuve ir valgomuoju telpa ir garažas. Aplink atriumą išdėstytose erdvėse yra sanitariniai mazgai, virtuvės ir valgomieji. Pakilę į antrame aukšte esančias antresoles randame svečių miegamuosius, o pačiame viršuje – pagrindinį miegamąjį su didele lova, vonios kambariu ir išėjimu į terasą.

Viena iš pagrindinių savybių, suteikiančių šiam interjerui išskirtinumo, yra vidaus ir išorės susiliejimo įspūdis. Būnant svetainėje matomi kieme pakabinti hamakai, naktį šviečiantis negilus baseinas.

„Cadaval & Solà-Morales“ projektas, Sandros Pereznieto fotografija

Interjere vyrauja industrinis medžiagiškumas. Išlikusioms senoms gegnėms akomponuoja plytų mūras, kuris čia traktuojamas įvairiai. Autentiškoje namo dalyje palikta natūrali tekstūra, tačiau naujai sumūrytose dalyse panaudotos balta ir juoda spalvos. Siekiant sukurti industrinį gyvenamosios paskirties erdvės charakterį panaudotos metalinės antresolės, turėklai ir lietos kelių skirtingų lygių betoninės grindys.

Svarbią rolę atlieka tikslingai parinkti baldai ir kitos detalės. Kadangi apdailai panaudotos natūralios ir foninės medžiagos, daiktai pasirinkti kaip akcentai. Ryškūs austi kilimai sufleruoja atskiras funkcines zonas, lentynose gulinčios knygos atskleidžia namo gyventojų pomėgius, o paveikslų gausa suteikia sienoms gyvybės. Baldai yra ryškių spalvų, lengvi ir funkcionalūs. Žaismingai išdėstyti, jie traukia dėmesį ir suskaido erdvę.

„Cadaval & Solà-Morales“ projektas, Sandros Pereznieto fotografija

„Cadaval & Solà-Morales“ architektų suprojektuotas loftas-teatras pasižymi itin dideliu erdvumu, išbalansuota spalvų palete ir tikslingu koncepcijos kapitalizavimu autentiškoje struktūroje. Jis yra malonus gyventi ir tinkamas didesniems susibūrimams.

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų