Raimondo Urbakavičiaus fotografija

Plieninė desertų laboratorija

Plieninė desertų laboratorija

Saldumynų kūrėja, kepyklėlių „Liu desertinė“ šeimininkė Liucina Rimgailė gamina lengvus, kvapnius, šviesių spalvų desertus. Tad, vadovaujantis stereotipais, jos namų virtuvę būtų galima įsivaizduoti kaip romantišką oazę su Provanso stiliaus akcentais. Nieko panašaus! Iš tiesų ten karaliauja plienas ir grynas praktiškumas.

Raimondo Urbakavičiaus fotografija

Prieš porą metų kurdamasi pirmajame nuosavame bendrame būste pora aiškiai sutarė: statybas prižiūrės vyras Tadas, suplanuoti erdves padės architektė, o interjeru aktyviausiai rūpinsis pati Liucina. Kas, dar tik planuojant įrengti namus, jai buvo svarbiausia? „Kad netrūktų šviesos – ji man gyvybiškai svarbi“, – nedvejodama prisipažįsta pašnekovė.

Kvapai sukuria jaukumą

Daug dėmesio moteris skyrė virtuvės zonai. Čia ‒ jos tikroji karalystė, o vyras tik verda kavą ar ką nors pasišildo. Virtuvės baldai šiuose namuose sustatyti palei vieną sieną bendroje erdvėje, kur ilsimasi, pramogaujama, priimami svečiai. Čia pat ir nedidelis valgomojo stalas su skaidraus plastiko kėdėmis, ir žemi minkšti baldai, ant kurių susėdę svečiai gali bendrauti su vaišes ruošiančia ar išpakuojančia namų šeimininke.

Raimondo Urbakavičiaus fotografija

Paklausta, ar negalvojo virtuvės sienomis atskirti nuo poilsio erdvės, nes prie šio sprendimo kai kuriuose namuose grįžtama, pašnekovė purto galvą: tikrai ne! Net argumentas, esą kvapai iš virtuvės gali erzinti, jos neįtikina: „Mes neruošiame riebaluose keptų, agresyvaus kvapo patiekalų. Visas maistas kvepia gardžiai ir viliojamai. Tokių aromatų net nereikia slėpti, jie kaip tik suteikia namams jaukumo“, – sako ji.

Kaip profesionalo virtuvėje

Virtuvės zoną iš bendros erdvės išskiria tamsios, praktiškos medžiagos. Sienos juodos, viena ‒ kreidinė, tad ant jos šviečia įvairūs smagūs užrašai. Grindys išklotos juodomis plytelėmis. Tačiau aktyviausiai čia karaliauja plienas – jo spalvos yra ir šaldytuvas, ir spintelės, kuriose laikomi rakandai, produktai, ir viryklė, gartraukis. Liucina sako, kad jai, stipriai susijusiai su maisto gamyba, buvo tarsi savaime suprantama, jog virtuvėje turi dominuoti plienas – kaip ir gerų restoranų virtuvėse.

Raimondo Urbakavičiaus fotografija

Dažnas naujakurys papasakotų, kad virtuvės įrengimas atsiėjo gerokai daugiau, nei planuota. Tačiau pašnekovė sako, jog jiedu su vyru buvo labai racionalūs – rinkosi populiaraus baldų gamintojo virtuvės baldus, tad neteko suploti aiktelėti verčiančios sumos, o poreikius jie visiškai atitinka.

Desertų kūrėjai itin patinka, kad daiktai virtuvėje laikomi tik milžiniškuose stalčiuose, o sienos nėra apkabinėtos spintelėmis. „Man, tokiai mažutei, nebūtų patogu jose ko nors ieškoti“, – juokiasi Liucina.

Sandėliukas – itin vykęs sprendimas, nes leido išlaisvinti virtuvę nuo daiktų gausos.

Nusistebėjus, kad maisto versle besisukančios moters virtuvė nedidukė, neperkrauta, greitai išaiškėja viena paslaptis – už tamsių durų, tarp kriauklės ir šaldytuvo, slepiasi vos kelių kvadratinių metrų dydžio sandėliukas. Jame sustatyti metaliniai stelažai, nukrauti kepimo formomis, permatomomis dėžutėmis su produktais, kartono dėžėmis su indais, įvairiomis ilgiau galiojančiomis maisto atsargomis. Viskas sustyguota tiesiog preciziškai – lengvai pamatoma, randama. Pašnekovė džiaugiasi, kad šis sandėliukas – itin vykęs jos sprendimas, nes išlaisvino virtuvę nuo daiktų gausos.

Desertai gimsta čia

Šiek tiek nusižiūrėjusi į tėvų namus, Liucina nutarė, kad ir iš jos virtuvės atsivers langas į lauką. Galimybė žvilgsniui ištrūkti už stiklo, o ne atsiremti į akliną sieną, jai labai patinka. Akį virtuvės zonoje traukia ne tik langas, bet ir vazonuose želiančios gėlės, gana žemai kabantys trys cilindriški šviestuvai, kuriuose įkurdintos maisto gėrybės: cinamonas, makaronai… Pasirodo, pirkti šviestuvai buvo dekoruoti ne itin vykusiomis dirbtinėmis orchidėjomis, tačiau sužadino poros kūrybiškumą – paaiškėjo, kad gaubtus nesunku atsukti, ir dabar jų „turinys“ keičiasi pagal sezoną.

Raimondo Urbakavičiaus fotografija

Paklausta, ką savo virtuvėje keistų, jei dabar ją kurtų iš naujo – gal kas nors nepasiteisino, Liucina tvirtina jokių klaidų nepadariusi. Tiesa, ant kreidinės sienos gal ir planuota rašyti dažniau, tačiau ir šis sprendimas jai smagus. O svarbiausia desertų meistrei, neseniai išleidusiai ir knygą apie saldumynus, buvo puikiai veikianti orkaitė. Būtent ji, o ne kaitlentė virtuvėje įjungiama dažniausiai.

Pašnekovė atskleidė, kad savo namų virtuvėje – it mažoje plieninėje laboratorijoje – ji kuria ir tobulina naujus „Liu desertinės“ skanėstus. Praktiškoje, neperkrautoje erdvėje, nutolus nuo miesto šurmulio, jai tai padaryti pavyksta geriausiai.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų