Andriaus Stepankevičiaus fotografija

Pirmame plane – gamta

Pirmame plane – gamta

Vilniaus Naujamiestyje esančio 60 kv. m buto interjerą, vaizdžiai tariant, kūrė gamta. Tiksliau – vis dar kuria, nes keičiantis metų laikams jis atsiskleidžia naujomis spalvomis. Kurdama interjerą architektūros studijos YCL komanda – Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis ir Justė Surplytė – siekė į pirmą planą iškelti už lango atsiveriantį peizažą. Ne veltui projektas pavadintas „Metų laikais“.

Patraukli erdvė poilsiui ir svajonėms – taip trumpai galima apibūdinti pagrindinį užsakovų keltą reikalavimą šiam interjerui. A. Barzda sako, kad poreikius įgyvendinti padėjo už langus matomas vaizdas: „Jis kaip gamtos televizorius atveria tiek daug – nuo praeities iki ateities. Tereikia patogiai įsitaisyti prieš langą, ir tu jau svajonėse.“ Pasak architekto, po sunkios darbo dienos namai turi būti ta erdvė, kurioje galėtum atgauti jėgas.

Siekdami įgyvendinti idėją ir labiausiai akcentuoti už lango atsiveriantį vaizdą architektai buvo priversti šiek tiek pakeisti buto planą. Buvo svarbu, kad plane atsirastų aiški T formos sankryža. Dėl to namuose yra du pagrindiniai takai: vienas – nuo įėjimo iki lango, kitas – prie lango. „Atsiradęs praėjimas atvėrė visus langus, todėl gamtos televizorius tapo dar didesnis, o jausmas stebint kiekvieno metų laiko skleidžiamą grožį – dar malonesnis“, – pasakoja architektas A. Barzda. Pasak jo, būtent taip ir gimė pavadinimas „Metų laikai“ – jie interjere dominuoja visą laiką.

Andriaus Stepankevičiaus fotografija

Šviestuvai pirkti salone „Šviesos technologijos“.

Nors buto erdvės atviros, prireikus miegamąjį galima atskirti nuo svetainės. Čia įrengtos slaptos durys be rankenų, kurios atsidaro į abi puses, atsižvelgiant į tą, į kurią eini. Tarp svetainės ir miegamojo įtaisytos durys neturi staktos ir yra sukamosios (angl. pivot door). Atidarytos jos kaip plokštuma priglunda prie sienos.

Minimalistinio stiliaus bute dauguma paviršių švarūs, neapkrauti daiktais. Šiuolaikinis žmogus kaupia vis mažiau daiktų, todėl, kaip pastebi architektas, švaros ir erdvumo vertė tik auga. Šiuose namuose daiktams laikyti neskirta daug vietos, tačiau, A. Barzdos nuomone, šiuolaikiniams poreikiams patenkinti jos pakanka.

Kodas – natūralumas

Bute labiausiai akcentuojamas už lango atsiveriantis vaizdas, todėl visi priimti sprendimai ir sukosi aplink jį. Architektūros studijos YCL komanda visuomet stengiasi, kad idėjos būtų pagrįstos gilesniu supratimu, o ne tik paviršutinišku įspūdžiu. Vienas tokių – paliktos atidengtos betono lubos. Šis sprendimas padeda sukurti kontrastą, kurį tik paryškina baltos betono mozaikos juostos lubose ir grindyse. „Tai lyg sterilus filtras tarp interjero ir gamtos“, – sako A. Barzda. Dėl šio sprendimo langai horizontaliai ir vertikaliai atrodo didesni.

Vietoj durų suformuotos arkos, kurios taip pat turi ne iš karto įžvelgiamą simbolinę reikšmę. A. Barzda atkreipia dėmesį, kad jos yra pusinės ir sujungus miegamojo, vonios kambario, holo ir svetainės pusarkes gaunamos dvi pilnos. „Kai visas puseles sudedi, gauni dvi arkas, o jos simbolizuoja du žmones, kurie čia gyvena. Gal ir neakivaizdus, bet pagrįstas sprendimas, kuris iš pirmo žvilgsnio nepastebimas. Jo net nebūtina įžvelgti, nes arkos dėl savo skulptūriško, dinamiško vaizdo maloniai įsilieja ir gana statišką interjerą savo tiesiogine prasme – kaip forma“, – sako A. Barzda.

Andriaus Stepankevičiaus fotografija

Modernaus ir žaismingo buto interjerą vargu ar kas nors pavadintų statišku – pagrindinį vaidmenį atliekanti gamta nuolat jį keičia. A. Barzda pasakoja, kad jis ir komanda suvokė: interjeru daryti įtaką gamtai nelengva, verčiau priimti ją tokią, kokia yra, ir sudaryti sąlygas jai keisti interjerą. Tokia dinamika pasiteisino, namai gali būti pilni vis kitos emocijos – tiek žiemiškai šaltos ar rudeniškai niūrios, tiek pavasariškai optimistinės ar vasariškai šiltos.

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų