(Bahaos Ghoussainio, Nadimo Asfaro, Marwano Harmoucho nuotr.)

Oazė prie jūros

Oazė prie jūros

Šią įspūdingą vilą istorinėje Libano vietovėje Monsefe, 40 kilometrų į šiaurę nuo Beiruto, netoli senovinio Biblo (Byblos) uosto, du architektų kolektyvai kruopščiai, detalė po detalės, kūrė net ketverius metus. Rūsti, bet gyvybinga vietovės gamta čia konkuruoja su griežtų formų pastato estetika.

Libano architektai Patrickas Mezheras, Walidas Ghantousas („BLANKPAGE Architects“) ir Karimas Naderas („Karim Nader Studio“) šiam projektui pakviesti dėl sėkmingų ankstesnių realizacijų. 2011 metais kompanija „BLANKPAGE“ laimėjo net kelis reikšmingus architektūros konkursus – „Express International“ biurų komplekso Sin el-File bei „Triade“ daugiafunkcinio komplekso ir dangoraižio „M-Tower“. 2012 m. kompanija nugalėjo Kfardebiano klubo projekto konkurse, o neseniai ji išrinkta projektuoti ir 20 000 m2 ekoturizmo kompleksą Bamake, Malyje. Karimas Naderas, neseniai įkūręs nuosavą studiją Saifyje, Beiruto kultūrinio gyvenimo cente, laimėjo pirmąją vietą Azaro konkurse, kurį gabiausiems studentams rengia Beiruto Amerikos universitetas, bei trečiąją premiją Areen konkurse.

2000 kvadratinių metrų ploto vilos komplekso dizainas jungia saulę, jūros vėją ir pakrantės uolas į elegantišką, draugišką ir šiltą visumą. Tačiau pagrindinis dėmesio centras čia vis dėlto yra Viduržemio jūra. Klientams itin svarbus vietovės bruožas – atviri horizontai – turėjo būti atspindėtas ir pastato architektūroje. Pasirinkta atviro plano struktūra, daugelis patalpų maksimaliai išnaudoja apylinkių vaizdus.

Interpretuodami tradicinio rytietiško namo struktūrą – aplink vidinį kiemelį su fontanu išdėstytas patalpas – vilai jūros pakrantėje kompanijų „BLANKPAGE Architects“ ir „Karim Nader Studio“ architektai šį tradicinį planą tarsi perpjovė pusiau ir atskyrė V raidės forma, kad Viduržemio jūra būtų matoma iš visų namo erdvių. Šiuo tarpekliu, žemyn kaskadomis tarp baseinėlių nuo įėjimo vartų iki pajūryje įrengto sodo, per priėmimų salę leidžiasi akmeniniai laiptai. Stiklinės salės sienos prireikus sustumiamos ir taip suformuojama jūros brizams atvira, tačiau nuo lietaus ir kaitrios saulės apsaugota erdvė, tinkama mėgautis bet kuriuo metų laiku.

Architektūrinė pastato kalba komentuoja dramatiškas pakrantės uolas. Tūrį formuoja horizontalių plokštumų kompozicija. Kiekvienai jų skirta savo funkcija: žemutinėje plokštumoje įrengtos bendrosios patalpos ir sporto salė, dviejose viršutinėse – miegamieji su atskiromis svetainėmis per du aukštus ir įspūdinga terasa, iš kurios atsiveria vaizdas į sodą už namo ir į jūros horizontą. Abu tūrius stogo, ant kurio veda išoriniai laiptai, lygmenyje jungia tiltelis.

Vizualiai pastatą lengvina jį visuose aukštuose juosiantys berėmiai stikliniai turėklai ir betonines teracu padengtas plokštes atskiriančios apšvietimo juostos. Su aplinkine gamta sieja ir daug kur, net ant tiltelio tarp dviejų korpusų, įrengtos augalų juostos.

Ši Europoje retai pasitaikančio tipo rezidencija atspindi erdvų požiūrį į gyvenimą, kurį įgalino švelnus Viduržemio jūros klimatas ir kruopštus architektų darbas.

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų