„Studio Wok“ projektas. Simone Bossi fotografijos

Namo DNR: tvarus senos ir naujos architektūros dialogas

Namo DNR: tvarus senos ir naujos architektūros dialogas

Šis naujas gyvenamasis namas pastatytas vietoj senos mūrinės pašiūrės Chievo žemės ūkio paskirties teritorijoje prie pat Veronos miesto, netoli Adidžės (Adige) upės.

Pagrindinis projekto leitmotyvas buvo harmoningas autentiško istorinio statinio ir šiuolaikinės architektūros dialogas. Nors iš pirmo žvilgsnio nėra akivaizdu, tačiau projektuojant labai svarbi buvo ir aplinkos tvarumo koncepcija. „Studio Wok“ architektai ne tik sukūrė istoriniam kontekstui labai jautrios architektūros pavyzdį, bet ir įdiegė šiuolaikines išmaniąsias technologijas, kurios suteikia komforto užsakovų gyvenimui, skatina racionaliai naudoti namo statybos ir išlaikymo išteklius.

Namo formą nulėmė senoji pašiūrė. Stačiakampis pastatas yra vienas iš dviejų kompozicinių elementų. Kartu buvo perprojektuotas aplink esantis sodas, kurio pagrindinis elementas – magnolija, antroji dominantė. Žvelgiant į sklypo planą, dualumas akivaizdus. Namas ir priešais augantis medis su baseinu susikerta įstrižai. Taip sukurtas trečias, nematomas, elementas – erdvė tarp jų.

„Studio Wok“ projektas. Simone Bossi fotografijos

Gyvenamosios erdvės suplanuotos logiškai. Į vidų patenkama pro pietinę terasą. Ten, atriumo tipo erdvėje, įrengta bendra svetainės ir valgomojo zona. Kitame korpuso gale yra virtuvė, sanitarinis mazgas ir svečių kambarys. Antrame aukšte išilgai koridoriaus suprojektuoti trys miegamieji ir sanitariniai mazgai abiejuose galuose. Trečiajame aukšte yra didelis rekreacinės paskirties kambarys su stalo teniso įranga ir daug sėdimųjų baldų.

Įdomiausia šio namo dalis – architektūrinė. Jautrus, tačiau užtikrintas architektų elgesys su istoriniu statiniu užfiksuotas jų nubraižytoje schemoje. Svarbiausi elementai buvo iškirstos naujos vitrinos antžeminiame aukšte, taip pat nauji langai, atriumo zona ir kompaktiškai padalintos erdvės.

„Studio Wok“ projektas. Simone Bossi fotografijos

Medžiagos ir tekstūros interjerui suteikia švelnų minimalistinį kontrastą. Autentiškam mūrui priešinama minkšta ir jauki faneros sienų apdaila, baltai tinkuotos sienos ir poliruoto akmens plokščių grindys. Paliktas originalus židinys. Eksterjero fasadų skambesį skleidžia grubus mūras ir geometriškai griežtai, tačiau medžiagiškai švelniai suskaidyti langai. Tokiu kontrastu pasiekta labai subtili darna, kuri nuo išorės tolygiai pereina į vidų. Namui panaudotos vietinę statybos tradiciją atspindinčios medžiagos, minimaliai papildytos šiuolaikiškomis tekstūromis.

Mūrinės arkos, į kurią architektai įstatė stiklinę vitriną, ir kieme augančios magnolijos pokalbis atskleidžia unikalių veiksnių ir sąlygų inspiruotą projekto koncepciją, kurią „Studio Wok“ architektams pavyko sukurti įdėmiai įsigilinus į ikiprojektinę medžiagą ir nuosekliai, atkakliai dirbant vėliau.

„Studio Wok“ projektas. Simone Bossi fotografijos

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų