Beno Šileikos nuotraukos

Namas miške. Tradicijos interpretacija

Namas miške. Tradicijos interpretacija

Buvusioje girininko sodyboje naują namą bičiuliui projektavęs architektas Marekas Mickevičius („Mes architektai“) vadovavosi racionalumu: paprastas, aiškios formos pastatas sukurtas patogiam keturių asmenų šeimos gyvenimui.

„Galima sakyti, kad tai yra dviejų galų namas“, – jo struktūrą trumpai apibūdina architektas. Ilgas namas suskirstytas į tris zonas. Užėjus pro pagrindinį įėjimą patenkama į lubų nevaržomą holą, esantį namo centre. Iš ten pereinama į kitas erdves: vienoje pusėje – gyvenamąją, kurioje įrengta virtuvė, valgomasis ir svetainė, o kitoje – šeimininkų poilsio zoną. Išskirtiniu miegamojo akcentu architektas vadina prie lango pastatytą vonią, kurioje maudantis galima gėrėtis miško panorama. Abiejų erdvių lubų aukščio neriboja perdanga. Namo centre M. Mickevičius sutalpino ūkinę dalį – inžinerinius mazgus, tualetą bei katilinę. Virš šios dalies, antrame aukšte, įrengti du identiški vaikų kambariai ir vonia. Ten veda mediniai S formos laiptai. Po jais architektas sumaniai integravo spintą daiktams laikyti.

Beno Šileikos nuotrauka

Namą supa medinė terasa. Cokolio nėra, todėl riba tarp žolės ir medinės dalies tarytum išnyksta. Terasą įrėmina per visą namo ilgį einantys juodai dažyti mediniai statramsčiai. Architektas atkreipia dėmesį, kad žiūrint iš skirtingų vietų namas atrodo vis kitaip: „Stovint kampu statramsčiai tarsi dengia namą, o žiūrint iš šono – atveria. Būnant viduje jie neužstoja vaizdo už lango ir leidžia juo gėrėtis, tačiau žiūrint iš išorės vidus pridengiamas“. Namo galuose išplatėjančią terasą dengia surūdijusio metalo rėmų prilaikomi frontonai.

Statinio apdailai architektas naudojo pagal senas japonų tradicijas degintas lentas, kurias nuo saulės poveikio saugo natūrali priemonė – sėmenų aliejus. Lengvai ugnimi apdorotas ir palubės pakalas. „Lentas šiek tiek apdeginome, o visą kitą darbą palikome atlikti laikui“, – sako pašnekovas. Natūralios medžiagos ir spalvos atspindi architekto ir namo šeimininkų filosofiją. „Savo darbuose dažniausiai naudoju juodą, baltą ir pilką spalvas, o visa kita – kaip gamta duoda. Viskas paprastai, aiškiai, be perdėtos prabangos“, – kalba M. Mickevičius.

Iš stiklo sumontuota fasadinė namo siena ir dideli langai užtikrina, kad į vidų pateks pakankamai šviesos. Galiniai svetainės ir miegamojo langai nustumiami į šonus. Taip atsiranda 3 metrų pločio anga, panaikinanti ribą tarp vidaus ir išorės.

Atokiau nuo gyvenamojo namo architektas suprojektavo organiškai prie jo derantį ūkinį pastatą – garažą, kuris pakeitė seniesiems šeimininkams priklausiusį seną kluoną. Tvarkant aplinką irgi vadovautasi paprastumo principu, stengtasi ne konkuruoti, o susilieti su gamta.

www.hansgrohe.lt           www.ruukki.lt           www.baumit.lt           www.jung.lt

Galerija

 

 

 

Komentarai

  • cia visiskai nauja statyba ar seno namo renovacija?

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų