(Markuso Linderotho nuotr.)

Namas mamai

Namas mamai

Švedų architektų suprojektuotas namas – nedidelis, tačiau pakankamai erdvus, talpinantis, klientei pageidaujant, ne tik privačias erdves, bet ir darbo studiją bei biblioteką. Formos paprastumas jame dera su stipriai išreikšta medžiagos ekspresija.

Dviejų blokų pastatas – tai pirmasis vos 2015 metais įkurtos švedų architektūros ir dizaino įmonės „Förstberg Ling“, dviejų jaunų architektų – Björno Förstbergo ir Mikaelio Lingo – projektas, nuolatinė Björno mamos Marios, audėjos ir bibliotekininkės, gyvenamoji buveinė ir darbo studija. Naująjį projektą architektai taip ir pavadino – „Namas mamai“. Neapdailintas betoninis pamatas, iškeliantis namą, dar labiau išryškina metalo blizgesį. Gryno gofruoto aliuminio fasadas ir stogas sukelia pagal paros metą bei sezoną kintantį spalvų, šviesos ir šešėlių žaismą, atspindėdamas tykius apylinkių vaizdus.

Gofruotos skardos panaudojimas namo išorei gali pasirodyti radikali idėja, tačiau visi lankęsi, pavyzdžiui, Islandijoje, tokiu pasirinkimu nesistebės. Reikjaviko senamiestyje daugelis senų pastatų fasadų padengti būtent tokia banguota, tiesa, plienine, skarda.

Galerija

Pastatas yra įkomponuotas ilgame, siaurame sklype. Dažnai bandoma kovoti su netipinėmis aplinkybėmis, jas „normalinti“. Čia – atvirkščiai, architektų noras pabrėžti sklypo ankštumą išprovokavo dviejų paralelinių tūrių, dvigubo frontono idėją. Namas padalintas į du ištęstus, siaurus, beveik atskirus blokus, kurie yra nevienodo aukščio ir atlieka skirtingas funkcijas. Vienaaukštis blokas talpina atvirą virtuvę, valgomąjį, svetainę bei už jos esantį vonios kambarį. Antrąjį dviejų lygių bloką užima studija ir privatūs miegamieji.

Name išlaikyta pusiausvyra tarp atviros erdvės ir uždarų privačių patalpų. Formos paprastumas dera su efektinga medžiagų ekspresija. Kampuotos lubos padeda erdvę išlaikyti šviesią ir atvirą.

Akivaizdi užuomina į ūkinių pastatų architektūrą – atviros medinės sijos ir gegnės. Sienos, padengtos fanera, pripildo erdvę skandinaviškos šilumos. Fanera daug kur palikta natūrali, padengta bespalviu aliejumi, o svetainėje, koridoriuje ir svečių miegamajame nudažyta baltai. Architektai tikisi, kad vyraujančios baltos spalvos interjerui negresia virsti sterilios ligoninės aplinka, nes laikui bėgant jį padengs natūrali patina.

Galerija

Betoninis pastato pamatas name nepaslėptas po grindimis, o visu perimetru suformuoja sėdėti ar ką pasidėti tinkamą suolą. Pirmo aukšto grindims panaudotas betonas, o antresolėje ir antro aukšto miegamajame – mediena.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų