Kerniaus Pauliukonio fotografija

Namai prasideda nuo virtuvės

Namai prasideda nuo virtuvės

Interjero dizainerė Gabija Pažarskytė įsitikinusi: virtuvė yra centrinė namų vieta, kurioje vyksta daugybė scenarijų, todėl ji turi būti naudojama, traukianti gaminti ir bendrauti. „Pati gaminu labai daug, maistas man ‒ kultūra ir gyvenimo būdas, todėl ir mano projektuose virtuvė labai svarbi“, ‒ sako dizainerė. Dėl tokio požiūrio šis žodis atsirado ir jos vadovaujamos interjero studijos „Dizaino virtuvė“ pavadinime.

Prašo atvirų erdvių

G. Pažarskytė sako, kad gavusi naują projektą funkcinį interjero planą visuomet pradeda kurti nuo virtuvės. Jai svarbu apmąstyti kiekvieną žingsnį: kaip reikės išimti maistą iš šaldytuvo, kaip jį nuplauti, kaip supjaustyti ir galų gale – kaip pašauti į orkaitę.

Kerniaus Pauliukonio fotografija

Dizainerė pastebi, kad pastaraisiais metais labai mažai užsakovų prašo įrengti nuo gyvenamosios erdvės ar svetainės izoliuotą virtuvę. Žmonės nori, kad ji būtų dėmesio centras, suburtų šeimą ir svečius, kviestų bendrauti. Nuo šio noro nebesulaiko ir abejonės dėl sklindančių kvapų ar panašių dalykų. „Dabar galima rasti įdomių, patogių būdų, kaip greitai pašalinti kvapus. Kad ir kaitlentėse įmontuojamais gartraukiais“, ‒ kalba interjero specialistė.

Projektuodama virtuvę G. Pažarskytė pirmiausia atsižvelgia į patogumą ir funkcionalumą. Jei tik yra galimybė, nepakeičiama ji vadina virtuvėje įrengtą uždarą patalpą – spintą. „Daug kas abejoja, galvoja, kad ta vieta bus nuolat sujaukta, bet iš tiesų ji labai patogi: uždarai duris ir už jų palieki tvarkingą netvarką“, ‒ tikina interjero dizainerė. Tokiose spintose dažnai montuojamos atviros lentynos, kad viskas būtų matoma. Tai padeda palaikyti švarius virtuvės stalviršius. Įeinamose spintose G. Pažarskytė pataria įtaisyti elektros įvadus ir ant stalviršių laikyti naudojamus virtuvės kombainus.

Projektuodama virtuvę G. Pažarskytė pirmiausia atsižvelgia į patogumą ir funkcionalumą.

Tiesa, tokius kambarėlius įrengti pavyksta ne visur. Interjero dizainerė sako, kad patogiai spintai įrengti reikia bent 4 m2 ‒ tai nėra mažas bendros erdvės plotas.

Salos ‒ net mažoms erdvėms

Kitas dažnai dizainerės rekomenduojamas variantas – virtuvės sala. Įsitikinimą, kad jai taip pat reikia didelės erdvės, G. Pažarskytė vadina mitu. „Gerai suplanavus, sala tarp virtuvės ir svetainės ar valgomojo gali pavirsti ir pusryčių, ir pietų stalu, ir darbastaliu, ir traukos centru. Tik reikia nebijoti eksperimentuoti. Sala pasiteisina 100 proc.“, ‒ drąsina interjero specialistė.

Virtuvės salos ne tik patogios, bet ir leidžia triūsiančiajam bendrauti su svečiais ar šeima.

Kerniaus Pauliukonio fotografija

Sala, G. Pažarskytės nuomone, puikiai tinka net ir mažai virtuvei. O didžiausia klaida nedidelėje erdvėje ji vadina L formos projektą. „Jis niekada nepasiteisina. Kampuotas L formos baldas praranda funkcionalumą, prie kampų sunku prieiti. Sukiesi tokioje 3 m2 virtuvėje ir nieko nerandi“, ‒ pastebi interjero specialistė ir skatina eksperimentuoti net ir turint labai mažią erdvę.

G. Pažarskytė siūlo praplėsti salos funkcijas, pavyzdžiui, į ją įmontuoti plautuvę. „Dažnai baiminamasi netvarkos, kad bus matyti neplauti indai, bet šie dalykai išsprendžiami. Plautuvės gali būti uždengiamos stalviršiu, lentele – variantų labai daug, tik nereikia bijoti eksperimentuoti“, ‒ sako specialistė. Ji ragina priimti naujus, nestandartinius sprendimus. „Man labai patinka eksperimentuoti ir kurti „nevirtuvišką“ virtuvę“, ‒ šypsosi interjero dizainerė.

Investicija į medžiagas atsiperka

Paklausta apie vyraujančias virtuvės spalvų tendencijas, G. Pažarskytė nustebina – jų tiesiog nėra. Spalvos parenkamos pagal užsakovo norus ir bendrą stilių. Daugiausia dėmesio dizainerė skiria medžiagoms, jų atsparumui ir praktiškumui, nes virtuvė – itin intensyviai naudojama namų vieta.

Dabartines medžiagų pasirinkimo galimybes interjero dizainerė vadina neribotomis, tačiau pirmiausia ji renkasi itin praktiškas: kompaktines plokštes, gerą fanerą. Baldų paviršiams G. Pažarskytė dažnai naudoja natūralaus akmens (kvarco, granito) plokštes. Ji pastebi, kad šie elementai svarbūs ir užsakovams, kurie į kokybiškas medžiagas linkę investuoti daugiau.

Kerniaus Pauliukonio fotografija

Interjero dizainerė įsitikinusi, kad pasirinkus geras medžiagas ir tinkamai sutvarkius interjerą, virtuvė tarnaus mažiausiai 10 metų. Tačiau daug ką lemia ir interjero stilius. „Moderni virtuvė kas dvejus metus reikalauja vis naujų sprendinių, nes labai sparčiai keičiasi technologijos. Klasikinis variantas tarnaus ilgiau“, ‒ sako ji ir priduria, kad virtuvė negali būti svetimkūnis.

Daugiausia dėmesio interjero dizainerė skiria medžiagoms, jų atsparumui ir praktiškumui, nes virtuvė – itin intensyviai naudojama namų vieta.

Vengiantiems atvirų virtuvių ir bijantiems apkrauti lentynas G. Pažarskytė pataria į viską žiūrėti paprasčiau ir neskubėti daiktų slėpti spintose. Jos nuomone, kokybiški, gražūs virtuvės prietaisai, stilingi produktų, prieskonių indai irgi gali būti graži interjero detalė. Nuolat matomi, jie netgi padės sudaryti kasdieninį valgiaraštį. „Dauguma mano užsakovų nori atvirų virtuvių, bet baiminasi ten laikyti net virdulį ar kavos virimo aparatą. Jei pasirenki gerą įrangą, ji gali būti matoma“, ‒ kalba interjero dizainerė, ragindama šioje erdvėje nebijoti gyventi: gaminti, bendrauti ir priiminėti svečius. Net ir pačioje mažiausioje.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų