Liepsnojantis būstas

Liepsnojantis būstas

Šio liepsnojančios spalvos fasadais ir vertikaliu tūriu išsiskiriančio namo Antverpeno (Belgija) pašonėje neįmanoma nepastebėti. Ypatingą įspūdį kuria surūdijusio metalo vaizdo plokštės, kuriomis dengti namo fasadai, tokios pat panaudotos ir sklypo riboms apibrėžti – pastatas tarsi „patupdytas už grotų“.

Prieš keletą metų nedideliame Konticho mieste iškilęs pastatas gavo pavadinimą „Corten House“, nes visas jo perimetras nužymėtas metalo plokštėmis, dengtomis „Cor-ten“ plieno danga. Jį kūrė nemažas studijos „DMOA architecten“ autorių kolektyvas. „Norėjome tokios apdailos medžiagos, kuri suvienytų namo vidaus ir išorės erdves“, – tvirtina projekto autoriai.

„Surūdijęs“ metalas daugelio architektų mėgstamas kaip unikali, natūrali fasadų medžiaga, puikiai deranti tiek urbanistinėje – miesto, tiek užmiesčio aplinkoje. Du namus Lietuvoje, kurių fasadų apdailai panaudotas būtent šis plienas, prieš keletą metų žurnalo puslapiuose jau esame pristatę.

 

Atrodytų, pagrindinis dėmesys sutelktas į išorės raišką, suteikiančią namui išskirtinių bruožų. Tačiau, atidžiau pasižvalgius, galima pamatyti išties puikių ir subtilių ne tik spalvinių, bet ir originalių funkcinių sprendimų. Būste įrengta protingo namo sistema. Šiltuoju metų tarpsniu keturių asmenų šeimai smagu leisti laiką šalia įrengtame lauko baseine ir pievelėje.

Gyvenimas – ir lauke

Šis namas originalus tuo, kad jo fasadams apdailinti panaudoti moduliniai vertikalių bei fasadui statmenų „Cor-ten“ plieno plokščių elementai kartu su perforuotų skylučių rašto plokštėmis. Negana to, didelė dalis sklypo apjuosta netolygiai išdėstytais tokiais pat vertikalių „Cor-ten“ strypų deriniais, panašiais į tvoros stulpelius. Jais nužymėtas vidaus kiemas su baseinu, suformuotos lauko dušo bei poilsio zonos.

Tokia tvora atskiria ir augaliją – žaliąją veją nuo žydinčių pievų, neuždengdama nuostabios aplinkos vaizdo. Įvairiaspalvių gėlių salelės dar labiau išryškina „surūdijusį“ namą. Skaisčiai oranžinės spalvos sienos elementai, įvažiavimo ir garažo vartai sudaro įspūdingą kontrastą su aplinka. Jį kiek sušvelnina netoliese augantys medžiai ir krūmai.

Iš gatvės pusės „Cor-ten“ plokštėmis dengtas fasadas – tarytum namo šarvai, o kiemo pusė – atvira, su vitrininiais langais į puikius panoraminius vaizdus.

Vertikalūs „surūdijusio“ metalo stulpeliai - teritorijos riboženklis. Jais nužymėtas baseinas, prausimosi ir higienos zonos.

Vertikalūs „surūdijusio“ metalo stulpeliai – teritorijos riboženklis. Jais nužymėtas baseinas, prausimosi ir higienos zonos.

Dėmesys – patogumui

Architektai stengėsi vizualiai sumažinti didžiulį trijų aukštų namo tūrį, kartu neprarandant norimo komforto visiems šeimos nariams. Pirmame aukšte tradiciškai išdėstytos gyvenamosios patalpos, antrajame – pagrindinis miegamasis bei biblioteka, o viršutiniame – vaikų miegamieji. Rūsyje yra pagalbinės, žaidimų, sandėliavimo patalpos, taip pat vyno saugykla bei mankštinimosi kambarys. Visuose aukštuose įrengti higienos kambariai.

Efektingos išorės name nemažai puikių ir subtilių funkcinių sprendimų.

Vos įėjus į namą, pasitinka ilgas koridorius, kuris susidarė įrengus ilgą daugiafunkcę pertvarą, „prarijusią“ keletą laikančiųjų kolonų ir padalijusią pirmo aukšto erdvę į dvi dalis bei atskyrusią ūkinę dalį nuo poilsio zonos. Vienoje jų įrengta svetainė, valgomasis, nedidukas darbo kampelis, kitoje – virtuvė, vaikų žaidimų patalpa už jos, laiptinė bei garažas.

 

Pertvaros dydis įspūdingas: joje telpa daugelis integruotų spintų (iš koridoriaus pusės), o iš svetainės pusės – knygų lentynos, židinys bei niša malkoms pasidėti. Abu pertvaros galai taip pat funkcionalūs: čia įrengtos talpios nišos. Viena jų, dengta minkštu raudonu veliūru, – saugi „slėptuvė“ vaikams žaisti, priešingoje pusėje – spalvingas darbo vietai skirtas lentynėlių blokas.

Juodai laminuotos faneros pertvarą pagyvina vertikalūs šviesų lentynėlių intarpai – tarsi užuomina į vertikalius namo elementus išorėje. Iš tos pačios plokštės išfrezuotos durelių rankenėlės subtiliai paįvairina pertvaros dizainą.

 

Atviroje svetainėje yra tik būtiniausi baldai: minkštasis kampas, pora stalelių, patogus ryškiai raudonas krėslas, modernus toršeras. Čia sukurtos dvi zonos – poilsio ir valgomasis didesniems svečių susibūrimams. Visa likusi erdvė skirta laisvam judėjimui. Siaura praėja iš svetainės veda į nediduką darbo kambarį. Nuo holo jį skiria tik stiklinė pertvara – taip įėjimo zonoje prarandama mažiau dienos šviesos.

Virtuvės zona išsiskiria baltos spalvos švara ir lakoniškais baldais. Stalviršiais iš dirbtinio akmens „Corian“ bei kvarco „Silestone“ – ne tik estetiškas sprendimas, toks darbastalis atsparus karščiui, tvirtas bei ilgaamžis, ypač patogus naudoti. Netoli valgomojo stalo suprojektuotas juodai laminuotos faneros virtuvės spintų blokas tęsia tamsios spalvos motyvą, tačiau jų vidus – ryškiai žalios spalvos, atidarius dureles, gerai matyti viduje esantys daiktai. Spintų durys sukonstruotos neįprastai – atvertos jos integruojasi į vidinę spintos dalį, todėl netrukdo laisvai judėti valgomajame bei virtuvėje. Minimalistinio dizaino modernus gartraukis virš viryklės labiau primena spintelę, tarsi pranyksta erdvėje.

 

Vientisa spalvinė paletė

Tamsių – antracito, deginto ąžuolo – spalvų paletė būdinga visoms namo erdvėms, net ir higienos patalpoms. Pagrindiniame miegamajame už slankiųjų durų tęsiama integruotų spintų seka, prasidedanti jau antrojo aukšto prieškambaryje. Miegamojo patalpoje vyrauja saikinga spalvinė paletė, kiek pagyvinama raštuotų tapetų. Visą sienų perimetrą juosia žemos funkcionalios spintelės, ant kurių patogu norimoje vietoje išdėstyti šviestuvus bei įvairius smulkius daiktus.

  

Vientisa spalvinė paletė išlaikyta ir erdviame vonios kambaryje šalia pagrindinio miegamojo. Ir čia architektai nepabūgo tamsių spalvų, kuriomis sienos tapybiškais potėpiais dekoruotos vandeniui atsparia cemento su specialiais rišikliais danga. Jų fone puikiai išryškėja aptakių formų balta vonia. Jokių nereikalingų daiktų – būtinus švarinimosi reikmenis talpina tik spintelė po praustuve ir sienos nišoje. Negilios praustuvės bei maišytuvai ypač šiuolaikiški. Išilgai vonios esančioje lentynėlėje galima sudėti prausimosi reikmenis. Veidrodžiai įrengti kiek neįprastoje vietoje – nuleisti ties langu virš praustuvių. Tamsioje patalpoje netikėtai suskamba keli ryškiaspalviai akcentai – kilimėliai, geltonos kabyklėlės bei raudoni suoleliai higienos kambaryje sukūrė subtilius ir jaukius spalvinius derinius.

Šalia vonios esančiame pagrindiniame miegamajame tęsiama talpių sieninių spintų seka, prasidedanti jau antrojo aukšto prieškambaryje. Miegamajame išlaikyta santūri spalvinė paletė, tačiau čia daugiau romantikos – augalų motyvais marginti tapetai sušvelnina asketišką nuotaiką. Sienų perimetras apjuostas funkcionaliomis žemomis spintelėmis, ant kurių patogu laisvai išdėstyti šviestuvus bei įvairius smulkius daiktus.

Antro aukšto bibliotekoje daug sodrios mėlynos spalvos, kuriančios santūrumo bei susikaupimo nuotaiką.

Antro aukšto bibliotekoje daug sodrios mėlynos spalvos, kuriančios santūrumo bei susikaupimo nuotaiką.

Antrame aukšte priešais miegamąjį esančioje bibliotekoje sodrios mėlynos spalvos kilimas, sofa bei užuolaidos nuteikia susikaupimui. Knygoms skirta visa siena – čia įrengtos modernios korpusinės lentynos.

Vaikų kambariuose vyrauja balta spalva, kurią pagyvina ryškūs mėlyni bei raudoni interjero elementai. Abiejose patalpose – įdomūs kai kurių langų uždangų sprendimai: čia užuolaidų atsisakyta, o vietoj jų sumontuotos užtraukiamos slankiosios sistemos. Sieninių spintų rankenėlės suderintos su slankiųjų sistemų spalva. Grindys vaikų kambariuose išklotos praktiška belgų PVC danga, imituojančia tekstilę.

 

Kieme – amžinos vasaros jausena. Smagu leisti laiką besimaudant, deginantis saulėje ar užkandžiaujant netoliese esančiame minkštasuolyje. Sode daug pajūrio gėlių bei augalų, primenančių vandens dvelksmą, o vakare, saulei leidžiantis, „Cor-ten“ stulpeliai kuria nepakartojamą šešėlių žaismą.

Nuotraukos: Luc Roymans.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų