„NormArchitects“ fotografija

Garsaus Danijos architekto P. Henningseno vila vėl prikelta gyventi

Garsaus Danijos architekto P. Henningseno vila vėl prikelta gyventi

Sakoma, kad šioje Kopenhagos viloje seniau gyveno garsus Danijos architektas, dizaineris ir kultūros kritikas Poulas Henningsenas. Šiuo metu čia įsikūrusi trijų asmenų šeima. Prieš keletą metų gaisro nuniokotą istorinį pastatą naujam gyvenimui prikėlė „NormArchitects“.

„NormArchitects“ fotografija

Namas – modernus, tačiau išlaikęs istorinio pastato detalių: graži sienų apdaila, parketo grindys, mažais langeliais suskirstyti langų rėmai, žemos palangės, tikmedžio baldai ir, žinoma, P. Henningseno sukurti retro šviestuvai virš virtuvės salos.

„Tai, kad čia buvo P. Henningseno namai arba vasarnamis, nebuvo svarbiausia priežastis pirkti namą, tačiau visiškai atsitiktinai esu jo sukurtų šviestuvų kolekcininkas, tad rasite jų visur“, – sako vilos savininkas.

„NormArchitects“ fotografija

Deja, po 2014 metais kilusio gaisro iš originalaus pastato liko nedaug. Atstatant atsirado galimybė jį pritaikyti šiuolaikinės šeimos gyvenimui, tad fasadas buvo paaukštintas ir antro aukšto plotas padidintas nuo 40 m2 iki 100 m2.

„NormArchitects“ fotografija

Vedini švarumo ir minimalizmo idėjos, namą atstatę architektai atkūrė klasikinius elementus ir priderino juos prie modernių detalių. Taip buvo sukurtas laikui nepavaldus ir šiltas interjeras. Tamsūs praėjusio amžiaus vidurio tikmedžio baldai ir minimalistinės marmurinės detalės sukuria gražų kontrastą, išryškindamos švarų ir subtilų lygių baltų sienų bei tamsaus ąžuolo virtuvės puošnumą.

Natūrali šviesa į namą patenka iš įvairių pusių, todėl juose šviesu ir patogu būti visą dieną.

Pirmasis istorinio namo aukštas buvo perplanuotas – vietoje kelių nedidelių kambarių atsirado viena didelė gyvenamoji erdvė, iš visų pusių apšviečiama pro langus krentančios šviesos. Ją dalina tik centre pastatyta pagal specialų užsakymą pagaminta tamsaus ąžuolo virtuvinė spinta. Ji skiria virtuvę nuo gyvenamojo kambario ir laiptų bei sukuria dinamišką, pusiau atvirą erdvę.

„NormArchitects“ fotografija

Kabantys ąžuoliniai laiptai – moderni jungiamoji grandis, einanti nuo rūsio iki antro aukšto. Juos apšviečia pro stoglangius krentanti šviesa, tad erdvė sukuria namų erdvumo pojūtį.

Minimalistinėje ąžuolinėje virtuvėje su žalvarinėmis rankenomis stovi skulptūrinė sala, padengta šviesiai pilka keramika. Tiek virtuvėje, tiek vonioje įtaisyti nedideli žalvariniai vandens maišytuvai.

„NormArchitects“ fotografija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų