(Beppės Giardino nuotr.)

Erdvė už kampo

Erdvė už kampo

Italijoje, Turine, 6 dešimtmečio pastato penktame aukšte renovuotas butas – labai šviesus, su atsiveriančia Turino kalvų ir Po upės panorama. Šviesos srauto bei erdvės visai neriboja įprastos pertvaros, mat jų būste tiesiog nėra – nors zonos vizualiai atskirtos.

Pagrindinė projekto idėja buvo atsisakyti vidinių durų. Uždavinys – padalinti butą į erdves, gyvenamąsias ir asmenines zonas be durų ir įprastų pertvarų – „Blaarchitetturos“ komandos dizaineriams tapo nelengvu iššūkiu. Išgriovus pertvaras, nuspręsta patalpos centre suprojektuoti išskirtinį interjero elementą, jungiantį, o kartu ir atskiriantį erdves.

Šis tūris – savotiškas „urvas“ – imituoja masyvų betono liejinį. Jame telpa miegamasis, atsiveriantis į vitrininį balkono langą (!), o aplink išdėstytos virtuvės, svetainės, drabužinės ir valgomojo zonos. Toks išskirtinis statinys sukūrė virtualų koridorių, besidriekiantį aplink nuo drabužinės iki erdvaus dušo. Neįprasta pastato konstrukcija su kolonomis, atitrauktomis nuo fasado, taip pat padėjo pabrėžti padalijimo tipą.

„Urvą“ papildomai atskiria 10 cm pakeltos baltos blizgančios laminuotos grindys ir baltos vidaus sienos. Kitose erdvėse grindų blizgesys išgautas betoną užliejus skaidria epoksido derva. Toks sprendimas pabrėžia industrinį būsto pobūdį, kurio siekė ir architektai, ir klientai. Įdomi detalė – apskritas langelis, pro kurį galima stebėti, kaip tau virtuvėje ruošiama rytinė kava.

Išskirtinis faneruotas baldas su įvairių tipų lentynomis iš svetainės pusės pratęsia betoninį tūrį, tapdamas jo dalimi. Tai ko gero vienintelis objektas šiame interjere, skirtas labiau grožiui, nei patogumui. Papuoštas dekoratyviomis metalo kojomis su integruotais žurnalų laikikliais, jis yra brutaliai masyvus. Bet kartu šiltas ir medinis.

Santūri antracito spalvos virtuvė tarsi išnyksta valgomojo nišoje. Masyvus ąžuolinis stalas, užkeltas ant sunkių betoninių „kolonų“, „įsirėžia“ į ne mažiau masyvų betoninį darbastalį, apjuosiantį koloną.

Už virtuvės besislepiančiame ilgame ir siaurame vonios kambaryje įrengta betono lentyna, ant kurios sumontuoti praustuvai, tampa ir komodos korpusu. Erdvę vizualiai praplečia didelis veidrodis. Patalpą nuo lango atskiria matinis dušo kabinos stiklas, o dar vienas langas iš dušo išeina į bendrą erdvę. Toks sprendimas padėjo siauroje erdvėje sutalpinti visas reikalingas funkcijas ir kartu sukurti netikėtų apšvietimo efektų tiek vonios kambaryje, tiek valgomajame.

Šiame itin funkcionaliame interjere dažnas įžvelgtų klasikinio italų brutalizmo įtaką, kas nors – gal net ir postmodernizmo atspindžius. Arba tiesiog norą pažaisti, padaryti kitaip.

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų