Andrejaus Bezuglovo ir Jevhenijaus Avramenko fotografija

Butas Kijeve: duoklė praeičiai ir ateičiai

Butas Kijeve: duoklė praeičiai ir ateičiai

Išskirtinis senojo Kijevo širdyje esantis butas iš „Balbek bureau“ architektų Slavos Balbeko, Jevgenijos Dubrovskajos ir Artiomo Baregnojaus pareikalavo beveik trejų metų ir sudėtingų konstrukcinių sprendimų. Už tai jie gavo neįkainojamos patirties ir visas puses tenkinantį rezultatą.

Keletą metų vykdytą projektą architektai pavadino Pushka (rus. „patranka“) pagal poetą Aleksandrą Puškiną, kurio vardo gatvėje stovi šimtametis pastatas. Prie architektūros paveldo priskiriamame name butą įsigijęs jaunas profesionalas iš buvusių šeimininkų paveldėjo 80 m2 patalpas, mansardą, įstiklintą balkoną ir originalų židinį.

„Dirbdami istoriniuose pastatuose visuomet stengiamės, kiek įmanoma, išsaugoti ar atkurti jų originalumą. Surasti autentiškumo ir modernumo pusiausvyrą mums buvo didžiausias iššūkis“, – sako „Balbek bureau“ komanda, ieškojusi inovatyvių architektūrinių sprendimų, kurie atlaikytų laiko išbandymus.

Andrejaus Bezuglovo ir Jevhenijaus Avramenko fotografija

Architektai nusprendė pastato fasado grožį įleisti į interjerą. Iš po kelių tinko ir dažų sluoksnių jie išlaisvino geltonų plytų sienas, nuvalė lubas, sijas ir demontavo įstiklintą balkoną. Tuomet paaiškėjo, kad vietomis sienų būklė gana prasta, todėl teko jas rekonstruoti. Siekiant autentiškumo plytų ieškota аrdomuose to paties laikmečio pastatuose.

Kurdami buto koloritą, architektai nusprendė vengti ryškių spalvų, todėl sumaišė švelnų monochromatinių spalvų kokteilį. Prigesinti tonai atsispindi skirtingų tekstūrų – baltų sienų plokščių, plytų ir masyvių baldų – harmonijoje. Pirmame aukšte suprojektuota erdvi svetainė, virtuvė, valgomasis ir pagalbinės patalpos. Sienų aukštį vizualiai sumažina baltos plokštės, vietomis susiliejančios su baldų spintų plokštumomis.

Andrejaus Bezuglovo ir Jevhenijaus Avramenko fotografija

Į antrą aukštą veda juodi metaliniai rankų darbo laiptai, kuriuos projektuotojai įvardija kaip vieną sudėtingiausių elementų. Antrame aukšte užteko vietos erdviam šeimininko miegamajam su vonios kambariu, darbo kabinetui, svečių miegamajam, voniai ir skalbyklai. Modernioje mansardoje istorinių elementų nėra, tačiau monochromatinis koloritas padeda išlaikyti apartamentų vientisumą.

Andrejaus Bezuglovo ir Jevhenijaus Avramenko fotografija

Architektai sako sukūrę patogų ir atvirą, modernų ir rafinuotą, naujovišką ir autentišką butą. „Tai vieta, kur mažiau iš tiesų yra daugiau“, – savo darbą apibendrina „Balbek bureau“ komanda.

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų