Medus (Pixabay nuotr.)

Populiariame niujorkiečio e-žurnale – lietuviško krupniko receptas

Populiariame niujorkiečio e-žurnale – lietuviško krupniko receptas

Žiemos šventėms skirtame populiariaus elektroninio žurnalo „Sweet Paul Magazine“ numeryje yra ir lietuviškos virtuvės pėdsakas. Niujorkietė fotografė Jennifer Nolan skaitytojams siūlo pasigaminti tradicinio lietuviško krupniko.

„Lietuviškas krupnikas yra mūsų šeimos švenčių tradicijų dalis“, – elektroniniame žurnale rašo J. Nolan. Nors, pasak jos, pagaminti šiam gėrimui reikia nemažai laiko, krupnikas pagal lietuviškas tradicijas šeimoje gaminamas kasmet.

Kaip ant niujorkietės fotografės šeimos tradicinio stalo kelią prasiskynė lietuviškas gėrimas, „Sweet Paul Magazine“ bendradarbė J. Nolan neatskleidžia.

„Sweet Paul magazine“ yra ketvirtinis elektroninis žurnalas, išaugęs iš itin populiaraus Paulo Loweso tinklaraščio „Sweet Paul“. „The London Times“ jam skyrė 22 vietą geriausių 50 dizaino tinklaraščių rinkimuose.

Žurnalo viršelis. „Sweet Paul Magazine“ žurnalas išleidžiama kartą per ketvirtį.

Osle floristu dirbęs P. Lowesas prieš penkerius metus atvyko į Niujorką. Dar prieš persikeldamas į JAV, P. Lowesas iš floristikos pasuko stilisto keliu. Maistas, interjeras, asmenybės, įvairūs patarimai rengiant šventes, stilingi drabužiai, aksesuarai ir namų dekoravimo smulkmenos – visa tai telpa „Sweet Paul Magazine“ puslapiuose: naujausiame numeryje jų yra 172.

„Sweet Paul Magazine“ pateikto lietuviško krupniko receptas:

2 svarai medaus (apie 0,96 kg)
10 gvazdikėlių
10 kvapniųjų pipirų
1 šaukštelis maltų baltųjų pipirų
4 cinamono lazdelės
3 vanilės lazdelės
2 gabaliukai plonai supjaustyto imbiero
2 šaukšteliai malto imbiero
2 šaukšteliai kmynų
10 kardamono sėklų
Pusė muskato sėklos
3 apelsino žievės juostelės
3 citrinos žievės juostelės
Žiupsnelis šafrano
4 puodeliai vandens
2 šaukšteliai nesmulkintų juodųjų pipirų
1 kvorta spirito (apie 0,9 litro)

Ant pjaustymo lentelės pasmulkinkite kardamoną, muskatą ir kmynus. Įmeskite juos į keptuvę kartu su gvazdikėliais, kvapniaisiais pipirais, cinamonu, juodaisiais pipirais, šafranu, citrinos ir apelsino žievelėmis, maltu ir pjaustytu imbieru, vanile, baltaisiais pipirais. Supilkite vandenį ir leiskite užvirti. Uždenkite ir virkite, kol liks tik pusė kiekio. Išgriebkite prieskonius ir atidėkite viralą į šalį.

Į didelį puotą suverskite medų ir užvirkite virš vidutinio stiprumo ugnies, nugriebkite putas. Įmaišykite nuo prieskonių likusį skystį. Nukelkite nuo ugnies ir pastatykite kuo toliau nuo viryklės. Atsargiai įmaišykite alkoholį. Vėl uždėkite puodą virš silpnos liepsnos ir pridenkite. Pašildykite, tik jokiu būdu neužvirinkite. Nukelkite nuo ugnies ir palikite uždengtą nakčiai atvėsti. Kitą dieną išpilstykite gėrimą į sterilizuotus butelius, užsukite ir leiskite „ilsėtis“ bent porą savaičių.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų