Maisto pardavėjams teks nurodyti ne tik kalorijas, bet ir druskos kiekį

Maisto pardavėjams teks nurodyti ne tik kalorijas, bet ir druskos kiekį

(Stockxpert nuotr.)

Didžiausius keblumus dėl naujos tvarkos nurodo viešojo maitinimo verslas.

Pernai spalį priimtas naujas ES reglamentas dėl informacijos apie maisto tiekimą vartotojams nuo 2014 m. gruodžio daugiau atsakomybės suteiks maisto gamintojams ir platintojams, taip pat restoranams, o vartotojai gali tikėtis daugiau aiškumo, pavyzdžiui, Lietuviškas šokoladas negalės būti „Austriškas“. Verslui pasirengti laiko pakaks, tačiau lieka neatsakytų klausimų, pavyzdžiui, kaip viešojo maitinimo įstaigų meniu nepaversti enciklopedijomis, rašo „Verslo žinios“.

„Naujieji reikalavimai suteiks daugiau skaidrumo maisto produktų rinkoje, geriau informuos vartotojus, tačiau sukels nemažai rūpesčių verslininkams. Naujoves įgyvendinti reikia ruoštis“, – įspėja Edvinas Meškys, advokatų kontoros LAWIN teisininkas.

Pasak jo, už naujos taisyklės bus taikomos visuose etapuose – nuo gamybos iki pardavimo galutiniams vartotojams, įskaitant viešojo maitinimo įstaigų tiekiamus maisto produktus. Viena svarbiausių reglamento naujovių yra privaloma maisto produkto maistingumo deklaracija, nurodant energinę vertę, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekį.

Privalomoji informacija privalės būti spausdinama ne mažesniu nei numatyta šriftu, kad būtų įskaitoma. Turėtų atsirasti ir produktų kilmės vietos žymėjimo naujovių, kuriomis siekiama, kad vartotojas nebūtų klaidinamas. „Kilmė neturi klaidinti, tarkime, nedera lietuvišką šokoladą vadinant „Austrišku“, – teigia LAWIN teisininkas E. Meškys.

Keičiasi ir reikalavimai informuojant apie maisto produktuose esančias medžiagas, kurios gali sukelti alergiją: ant etikečių ir pakuočių jų pavadinimai turės išsiskirti iš likusio teksto. Atitinkama informacija bus privaloma ir parduodant nefasuotus produktus. Tačiau E. Meškys teigia, kad šiuo atveju gali kilti problemų viešojo maitinimo įstaigose, kadangi neaišku, kaip šiuo atveju informuoti klientus.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė „Verslo žinioms“ teigė, kad jei visą patiekalų sudėtį ir alergenus būtų privalu surašyti meniu, jie atrodytų tarsi enciklopedijos. Be to, restoranai būtų priversti išduoti savo receptūras.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir Sveikatos apsaugos ministerija parengs informacinį bukletą ir naujojo ES dokumento nuostatų vykdymo kontrolės procedūras. Taip pat ketinama rengi seminarų, kuriuose specialistai su verslo atstovais aiškinsis, kaip šio reglamento nuostatos turės būti įgyvendinamos, teigia VMVT.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų